Nahnutě vypadal osud jediné sjezdovky s vlekem na Domažlicku – v lokalitě Sádek. Provozuje ji domažlický sportovní klub Sněhaři. Pronájem za pozemek pod sjezdovkou platí Lesům České republiky.

„Původně jsme platili 75 haléřů za m² pozemku. Teď už je to 3,80 Kč a to je výrazné zvýšení nájmu, které ze svých zdrojů nejsme schopni pokrýt. Bylo by to pro nás likvidační," uvedl Zdeněk Pauer, předseda Sněhařů.

Sportovcům vyjde při řešení finančního problému vstříc domažlická radnice.

„Nájemní smlouva na pozemek pod sjezdovkou končí 31. prosince. V návrhu nové smlouvy Lesy ČR zásadně navýšily nájemné. Probíhalo složité jednání, nicméně cenu se nepodařilo snížit. Město má ale zájem na tom, aby sjezdovka neskončila," říká domažlický místostarosta Zdeněk Novák.

Město tak vyjednává se státním správcem lesů o přímém pronájmu. „Pokud se nám podaří dohodnout, uzavřeme následně smlouvu o podnájmu se Sněhaři," plánuje místostarosta.

„Areál na Sádku sice má zastaralé vybavení, má menší návštěvnost, ale město musí přihlížet k jeho dlouhé historii a také navíc obecně podporuje sportovní aktivity," říká Novák.

Současný areál je pro mnohé lyžaře neatraktivní. Není přímo u něj parkoviště pro auta, od něj je to ještě zhruba 2,5 kilometru. Lyže sice převáží skútr, ale v této době už jsou příznivci sjezdového lyžování zvyklí na moderní zázemí a lehkou dostupnost.

Proto se v dlouhodobějších plánech hovoří o prodloužení sjezdovky z 550 na 1200 metrů, snadném přístupu z parkoviště u silnice Klenčí-Díly i o výstavbě moderního zázemí v dolní části.

„Budeme zkoušet možnosti získat peníze na nový areál, dokud budou fungovat fondy Evropské unie," zmínil už před časem domažlický starosta Miroslav Mach.