Zimní období, které bylo vybráno pro odstranění naplavenin z přírodního koupaliště Babylon, trochu potrápilo firmu provádějící těžbu bahna.

Investiční akce, která byla podle projektu spočítána na sumu přesahující 34,2 milionu korun, přičemž díky pětaosmdesáti­procentní dotaci z Evropské unie a pětiprocentnímu příspěvku ze Státního fondu životního prostředí ČR zbyde městu Domažlice, které rybník vlastní, zaplatit desetinu uznatelných nákladů, tedy přibližně 3,4 milionu korun.

Rybník se dočká nejen vyčištění, ale musí být také opravena hráz, udělán nový požerák a bezpečnostní přeliv. Částečně mají být zpěvněné břehy, přičemž se počítá i s odstraněním naplavenin ze zátopové plochy.

Deník zjišťoval, jak se během zimy práce dařilo zvádnout a zda bude dodržen termín ukončení investiční akce tak, aby mohla být napuštěna voda a nebyl ohrožen letní provoz vyhledávaného přírodního koupaliště.

„Počítali jsme s tím, že odbahnění nebudeme provádět za optimálních podmínek, ale musím říci, že jsme nepočítali s takovými mrazy, které v uplynulých týdnech byly. Určitě taková zima, jako máme, dělá každému problémy. Ale i přesto hodláme předem sjednaný termín dokončení dodržet,“ odpověděl Deníku Luděk Mašek, vedoucí výroby firmy Pohl, která vyhrála výběrové řízení.

Ti, kteří s oblibou v létě rybník vyhledávají, se tedy nemusejí shánět po náhradní vodní ploše ke koupání.