Semněvice mají znak od roku 2013. Zastupitelé si nechali zpracovat návrhy na znak, vlajku a pečeť heraldikem Stanislavem Kasíkem. Vybírali z pěti variant.

„Nakonec zastupitelé vybrali nynější návrh znaku, protože znázorňuje všechny tři části obce a oltář svaté Lucie v kostele svatého Jiří v Semněvicích," zdůvodnil volbu starosta obce Josef Hálek.

Zmíněným znakem je vpravo polcený štít, pravé pole je červeno-stříbrně dělené s třemi růžemi opačných tinktur nad sebou. V levém červeném poli pak najdeme zlaté plamenité kosmé břevno, probodené šikmým stříbrným mečem se zlatou záštitou a jílcem.

Pravé pole je v základním členění odvozeno od rodového erbu pánů z Lobkowicz. Prostřední růže je modifikovanou růží z rodového erbu Trauttmansdorffů. Počet tří růží se shoduje s třemi místními částmi obce – Semněvicemi, Pocinovicemi a Šlovicemi.

Plamenité břevno probodnuté mečem je inspirováno atributy sv. Lucie a její hagiografií (legendou), tím je poukázáno na tradovanou pověst z období starých dějin obce.

Traduje se, že nedaleko vsi stávala nyní již zaniklá tvrz. V ní údajně žila šlechtična Lucie, která věnovala kostelu v Semněvicích bohatý odkaz v podobě lesů, luk a polí a nechala v kostele vybudovat oltář zasvěcený sv. Lucii a k němu nadaci, na jejímž základě byla každoročně 13. prosince sloužena zpívaná mše spolu s kázáním. Dělo se tak i v závěru 19. století a před několika lety byla tato tradice znovu obnovena. Podle pověsti také 13. prosince duch zesnulé paní Lucie ze Zádušního lesa obchází semněvické lesy ilouky a kontroluje, jak je s nimi hospodařeno.

Víte, komu patří?

Uhodnete, které obci okraji severním našeho regionu patří znak s listem jírovce, liliemi a křížem na mlýnském kameni? Odpověď se dozvíte v sobotním vydání.

Víte, komu patří?