Přímo na česko-německých hranicích se rozkládala obec Slatiny (Draxelmoos). Ležela zhruba kilometr a půl jihozápadně za Maxovem. Dnes ji připomíná jen osamocený pamětní křížek uprostřed pole. Některé původní objekty lze ve fantazii do krajiny zasadit díky vzrostlým stromům, které leží uprostřed pole.
Osada vznikla v lokalitě původně zvané Dängelsbach.

„Vznikla na panských pozemcích kolem roku 1710," připomíná domažlický historik Zdeněk Procházka v publikaci Český les Domažlicko Historicko-turistický průvodce.

„Počátkem 20. století zde stávalo asi deset popisných čísel," uvádí Procházka. V roce 1921 na Slatinách žilo 27 obyvatel, v roce 1930 zde bylo sedm usedlostí , v nichž žilo 32 Němců a 1 cizinec.

Po roce 1945 byla osada opuštěna a v 50. letech 20. století byly na hranici umístěny zátarasy. Objekty, které všechny spadly do hraničního pásma, byly zbořeny.

Turisté, kteří přijdou do bývalých Slatin dnes, uvidí jen louky, pole a stromy. Těsně za hranicí stojí už na německém území jediný statek.
Zastavit se mohou i u hraničního kamene, který leží u potůčku. Je na něm patrný letopočet 1766.

Jak se tam dostat

Z vycházky do zaniklé obce Slatiny a na maxovský hřbitov.

Slatiny jsou pro pěší a cyklisty dobře dostupné cestou po žluté turistické cestě z Maxova ve směru na Spálenec, po 750 metrech z ní sejdete na lesní cestu. Po dalších dvou stech metrech se před Vámi rozbalí údolí, kde stávalaly Slatiny. GPS: 49.3445539N, 12.9197092E

Navštivte i Maxovský hřbitov

Z vycházky do zaniklé obce Slatiny a na maxovský hřbitov.

Cestou z obce Maxov k zaniklé osadě Slatiny můžete navštívit německý hřbitov. Nachází se po levé straně cesty v malém hájku. Poté, co dlouhá léta pustl, byl letos v létě pietně upraven. Úpravu zajistili pracovníci městyse Všeruby, pod které Maxov spadá. Je vyklizen od náletů, dochované náhrobní desky jsou uspořádány tak, aby mezi nimi příchozí mohli volně procházet. Více než desítka vysokých pomníků stále stojí, ostatní jsou poskládané na zemi. Z náhrobků je patrné, že zřejmě posledním pochovaným je Anna Pittnerová, která byla pohřbena po své smrti v dubnu 1953.