Stovkám řidičů v našem regionu hrozí, že budou mít 1. ledna 2011 neplatný doklad potřebný pro řízení motorového vozidla. Jedná se o ty, jejichž řidičský průkaz byl vydán do 31. prosince 2000.

„Výměna řidičských průkazů, přestože je bezplatná, vázne. Do konce roku jich tady u nás v Domažlicích zbývá vyměnit přes dva tisíce, v další fázi výměn, tedy do roku 2013 pak cirka ještě 3 700 kusů,“ uvedl Deníku vedoucí Odboru dopravy Městského úřadu v Domažlicích Jan Koš.

Není přesvědčen o tom, že by řidiči o své povinnosti nevěděli, neboť výměna průkazů je delší dobu publikována.

„Lidé, kteří chtějí výměnu stačit, si ji musejí přijít vyřídit nejpozději na přelomu listopadu a prosince. To z toho důvodu, že výroba nových řidičských průkazů se dělá centrálně a trvá tři týdny. Musí si také uvědomit, že koncem prosince jsou volné dny – svátky, a my proces nemůžeme urychlit,“ vysvětluje Koš.

Nejlépe by udělali řidiči, jichž se výměna průkazů týká, pokud by přišli na odbory dopravy jak v Domažlicích, tak i Horšovském Týně v nejbližších dnech.

„Potřebují průkazovou fotografii a současný řidičský průkaz, žádost mohou vyplnit na místě. Výměna je bezplatná,“ připojuje Koš.

Oba odbory dopravy mají týdenní statistiky, kde je uvedeno, kolik zmiňovaných dokladů je ještě třeba vyměnit. Zatímco v Domažlicích to bylo k pátku 15. října 2 167 průkazů, v Horšovském Týně ještě nepožádalo o výměnu řidičského průkazu 721 lidí.