„Naučila jsem se to od své maminy, která se dříve zúčastňovala soutěží v psaní na stroji. Bavilo mě to, šlo mi to doma docela dobře," popisuje Pavla. V letošním školním roce navštěvuje kroužek, který se na škole této dovednosti věnuje.

„Pavla je velmi pilná, doma si procvičila určitě tisícovku cvičení," chválí ji paní učitelka Dana Dufková.

Její svěřenkyně si podala přihlášku na gymnázium a obchodní akademii. Počítá s tím, že dovednost v rychlém psaní na klávesnici využije při studiu, například při zápisech z přednášek či tvorbě referátů. „Chtěla bych studovat předškolní a mimoškolní pedagogiku nebo učitelství pro první stupeň," plánuje.

Do školního kroužku chodí i Markéta Hajtová. „Psaní na klávesnici se učím druhým rokem. Převážně se mu věnuji ve škole, přiznávám, že doma skoro nepíši. Tuhle dovednost ale využívám při hraní her, protože ty hraji často," usmívá se Markéta.

I ona předpokládá, že rychlé psaní využije při dalším studiu, po gymnáziu možná zkusí studovat žurnalistiku.

Obě dívky byly součástí týmu, který svoji školu reprezentoval na talentové soutěži, již pořádala domažlická obchodní akademie.

ZŠ Msgre B. Staška obsadila v konkurenci devíti týmů druhé místo. Výhodou této školy je již zmíněný specializovaný kroužek. „Chodí do něj 17 žáků, mnozí z nich jsou opravdu dobří," udílí pochvalu svým svěřencům Dana Dufková. Její školní tým před letošním stříbrným umístěním dokázal talentovou soutěž v předchozích dvou letech vyhrát.

„Soutěž je velmi důležitá, moc děkujeme ředitelce obchodní akademie Věře Prantlové a hlavní organizátorce Aleně Šustrové za její přípravu. I když se jí účastní jen základní školy, náklady plně hradí právě oni," připomíná na závěr Dufková.

Výsledky talentové soutěže:

Jednotlivci: 1. Barbora Herová (Bolevecká základní škola), 2. Barbora Schleissová (ZŠ Msgre B. Staška DO), 3. Jan Markytán (ZŠ Bolevec), 4. Kateřina Jandečková (GJŠB), 5. Michaela Červená (ZŠ Mrákov), 6. Miroslava Pittrová (ZŠ Koloveč).

Školy: 1. ZŠ Bolevec, 2. ZŠ Msgre B. Staška DO, 3. ZŠ Mrákov