„Například potoky Andělice u Pocinovic nebo Kouba u Všerub jsou téměř bez života, zdecimované. Volavka nám tam hojně požírá pstruhy," uvedl předseda kdyňských rybářů Josef Praštil. „Tihle ptáci se nyní hodně rozmnožili. Dřív to byl ojedinělý pohled, vidět volavku stát u rybníka. Teď jich ale občas přiletí i deset. Volavka v rybníku žere malé rybky a ty, které se pro ni ukážou být moc velké, poraní, načež většinou uhynou," dodává rybář.

Na rybnících Domažlicka pytlačí ve velkém také kormoráni. Zatímco jejich populaci je nyní již povoleno redukovat odstřelem, volavku nikoli.

„Výjimku na odstřel volavky se nám nikdy získat nepodařilo. V posledních šesti letech o povolení nikdo nežádal, protože víme, že je to většinou marné," uvedl jednatel západočeského územního rybářského svazu v Plzni Martin Bílý.

„Pokud by si plzeňský územní svaz v rámci kraje o výjimku zažádal stejně jako v případě kormorána, myslím, že je docela možné, že by se jim povolení získat podařilo," namítl Tomáš Johánek z domažlického odboru životního prostředí.

„Samozřejmě, že bych uvítal, kdyby bylo možné volavky střílet. Jejich populace by se dala redukovat snadněji než u kormorána," poznamenal rybář Praštil. Uznává však, že volavka je i prospěšná, například tím, že na polích loví hraboše a potkany.

Možnost odstřelu volavek by uvítali i domažličtí rybáři. „I my totiž máme problémy prakticky na všech rybnících, volavky nám žerou malé ryby," řekl předseda domažlických rybářů Karel Amerling. „Zatím smíme volavky jenom plašit, ale to samozřejmě nemá vůbec cenu. Za půl hodiny se zase vrátí a my nemůžeme trávit celý den u rybníka plašením ptáků," poznamenal.

Případný odstřel volavek by neprováděli vyznavači Petrova cechu, ale myslivci. „Myslivci z takového odstřelu pořádný užitek nemají, proto je motivujeme tím, že jim například za zobák každého zastřeleného kormorána vyplácíme 150 korun," doplnil Praštil.