Městys Všeruby, pod nějž Maxov spadá, se už vloni rozhodl odkoupit objekt od majitele, který se o něj nestaral, zbourat ho a na jeho místě vybudovat malé parkoviště pro návštěvníky kostela. To se povedlo až nyní, protože její majitel si konečně vyřešil závazky vůči státu, jimiž byl objekt zatížen.

K demolici došlo tento měsíc a městys za ni zaplatil zhruba 100 tisíc korun.
„Po ročním vyjednávání se konečně zadařilo. Majitel se zbavil zástavního práva a my jsme mohli od něj objekt odkoupit. Pak už šlo vše bez problémů, protože jsme měli vše předjednané. Náklady ne demolici ještě nejsou přesně vyčísleny, protože chceme ještě opravit štít na vedlejším rodinném domě a musela se pro tuto budovu udělat nová elektrická přípojka, protože ta původní vedla přes ruinu. Tím se náklady asi o deset až dvacet tisíc zvýší," uvedl starosta Všerub Václav Bernard.

Pro místo, které po demolici bývalé školy vzniklo, už má městys využití.
„Na místě budovy bychom chtěli zřídit parkoviště a vysadit zeleň. Rádi bychom se dohodli s panem farářem na směně částí pozemků, abychom tam docílili nějakého tvaru. Usilujeme i o to, aby se kolem kostela uzavřela cesta, kterou využívají místní zemědělci. Těžké stroje, kterými tudy projíždí, mají neblahý vliv na statiku kostela," dodal Bernard.

„Jsme rádi, že je to pryč. Dělalo to tady opravdu ostudu. Když sem přijeli lidé do kostela, nebyla to zrovna reprezentativní podívaná, navíc už šlo i o zdraví," řekla místní žena.

Maxovská náves po demolici ruiny.Zdroj: Deník/ Helena Bauerová