Mateřské centrum Duha, vybudované pro všechny děti, které by se nepodařilo umístit do školek, a pro maminky s dětmi na mateřské, je jedinečné tím, že ho budou provozovat mladé dívky – žákyně, které v Horšovském Týně studují předškolní pedagogiku.

Vybudovala ho totiž Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn a žákyně v něm budou získávat potřebné zkušenosti při práci s dětmi.

Páteční Den otevřených dveří byl spojen s vernisáží výtvarných prací a didaktických činností žákyň 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika, hudebním vystoupením, pohoštěním i ukázkou zvířectva ze školní farmy.

„Závěrem odpoledne čekalo na malé návštěvníky loutkové představení O perníkové chaloupce, z něhož si děti odnesly dárečky, perníková srdce, která vyrobily žákyně oboru Cukrář s mistrovou J. Svobodovou. Srdce byla tak povedená, že mnozí malí návštěvníci byli opravdu přesvědčeni, že jsou přímo z perníkové chaloupky," popsala učitelka Lenka Švarcová. „Velkým zážitkem byly i hračky v mateřském centru. Děti se v něm velmi rychle zabydlely a mnohým se nechtělo domů, což byl pozitivní signál, že se v centru líbilo," dodala.

Mateřské centrum v Nádražní ulici č. 43 začne fungovat 17. září. Má kapacitu čtrnáct dětí, o které se budou starat čtyři žákyně pod odborným učitelským vedením. V centru je herna pro děti, kuchyňka na vaření čaje, sociální zařízení a odpočívárna. Rodiče, kteří budou chtít v centru pobývat s dětmi, budou mít k dispozici speciální místnost ke společnému posezení u kávy.