Maminka Lída a tatínek Milan pro ně adoptují jedno z devětatřiceti oken poběžovického zámku, která jsou zapojena do akce Adoptuj si své okno, v jejímž rámci si zájemci mohou za minimální poplatek 200 korun  libovolně vybarvit dřevěnou desku, která nahradí chybějící okna.

„Vypadá to, že se kluci na výmalbě budou sami podílet," usmívá se maminka. Dodává, že zatím na objevení velkého talentu ještě čekají.

„Postupně získávají vztah k umění způsobem sobě vlastním. Pastelky ochutnávají, papír cupují, velmi umělecky zachází s rourou od vysavače a různými mikroténovými sáčky," hodnotí jejich výtvarné projevy. Své první narozeniny oslavili v pondělí 18. června.

Maminka se o poběžovické akci dozvěděla z facebooku. Je bývalou kolegyní a kamarádkou hlavní organizátorky Jany Podskalské z poběžovického kulturního střediska. „Vyprávěla jsem jí o zámku a akcích, které tu děláme, takže její vztah k Poběžovicím vznikl právě takhle," potvrdila Podskalská.

Rodiče dvojčat  ´koupili´ okno za prozatím nejvyšší cenu – tisíc korun. Organizátoři v současné chvíli řeší, jak dřevěnou desku převezou do Prahy a po jejím vymalování nejmladšími majiteli zpět na poběžovický zámek.

„Zamluveno či zaplaceno je 26 oken z celkových 39," konstatovala Jana Podskalská. „Spolupracujeme s památkáři, v dřevěných deskách zůstanou průduchy pro přístup vzduchu, aby se nezměnily vnitřní podmínky a nenarušila se tak statika objektu," dodala Podskalská.

Akce Adoptuj si své okno bude součástí Česko-německého týdne pro zámek Poběžovice, který se bude konat od 1. do 8. července. V jeho rámci se bude konat i workcamp, kdy účastníci drobnými pracemi přispějí k zajištění chátrající památky.

Na programu je řada kulturních akcí, oživené prohlídky zámku, přednáška Miloše Sládka z Památníku národního písemnictví na téma Záchrana sakrálních památek  a mnohé další aktivity.