Vozovky našeho regionu právě zasypává čerstvý sníh, kterému spílá mnohý řidič. Zimní pneumatiky jsou nyní povinnou a samozřejmou výbavou každého auta. Jen ty však nestačí. V obzvláště mrazivých dnech může vašeho motorového miláčka potrápit řada dalších problémů. Na co si dát pozor, abyste dobře dojeli?„Řidiči by si měli hlavně zkontrolovat veškeré provozní kapaliny," radí Michal Šizling z domažlické společnosti APM Automotive s tím, že důležitá je hlavně nemrznoucí směs do ostřikovačů, která čistí okna a zabraňuje zamrzání trysek a přimrzání stěračů k oknům.

„Zkontrolovat musíte i vodu v chladiči a případně přidat nemrznoucí směs," dodává.

Pro bezproblémovovou jízdu je vhodné nechat zkontrolovat brzdovou kapalinu. Hodí se i startovací sprej, který zajistí spolehlivé startování za studena.

Na zimu je vhodné i zkontrolovat baterii a namazat gumová těsnění u dveří a kufru, například jelením lojem. Když je mráz, může se stát, že gumové těsnění přimrzne k rámu dveří. Ty ty se pak těžce otevírají a těsnění se může i poničit. Zámky můžete ošetřit silikonovým olejem a dobré je mít při ruce i rozmrazovač zámků, stejně jako rozmrazovač skel.

Dále by měl každý řidič ve svém voze mít škrabku, rukavice, startovací kabely a pro případ výletu do extrémnějších lokalit i sněhové řetězy. Jejich nasazování je ale dobré předem natrénovat. Lopata a pytlík s pískem pomohou z ošemetné situace, když gumy podklouzávají na ledu.