Ráno po půl osmé a také okolo třetí odpolední. To jsou dva exponované časy, kdy před školou a školkou v domažlické ulici Msgre B. Staška chtějí zaparkovat rodiče, kteří přivážejí své děti do školy či školky nebo si je vyzvedávají z odpolední družiny.

„Zaparkovat u školy je velký problém. Málokdy je místo na parkovacích místech v ulici nebo naproti drogerii z boku školního areálu. Na chvilku většinou zastavím, dcerka rychle vyskočí na straně, kde je chodník a já jedu dál," popisuje paní Andrea svůj každodenní rituál.

Někteří rodiče však nedostatek míst ke stání řeší ještě radikálněji – auto nechají v silnici, pustí blinkry a dítě odvedou do školy.

„Situací při parkování v této oblasti jsme se zabývali. Rada města diskutovala, zda zavést časově omezené parkování. Nakonec jsme se rozhodli situaci ještě sledovat a poté rozhodnout," uvedl na posledním zasedání domažlických zastupitelů starosta Miroslav Mach.

„Lidé parkují na chodnících, na trávě, v protisměru. Dopravní situace tam není dobrá," potvrdil velitel Městské policie Domažlice Petr Kubal a pokračoval: „Ze soustavných stížností rodičů, kteří tam vozí děti do školy a školky, i z našeho monitorování víme, že parkoviště v ulici Elišky Krásnohorské a přímo v ulici Msgre B. Staška u školy ve velkém využívají lidé, kteří tam bydlí, nebo jezdí do centra do práce."

Strážníci před školou hlídají každé ráno před zahájením vyučování.

„Navrhovali jsme zpoplatnění obou parkovišť s minimální částkou parkovného s tím, že bychom tam nechali umístit jeden parkovací automat," popsal velitel Kubal v reakci na dotaz zastupitele Miroslava Vokáče, který na neutěšenou situaci poukázal.

Návrh na zpoplatnění parkovišť prozatím neprošel.

Na budovu školy by měla být také umístěna nová kamera městského kamerového systému, která by dopravní situaci monitorovala.

„Myslím, že by mnohým dětem prospělo, kdyby do školy chodily pěšky. Moc nerozumím tomu, proč třeba třeťáky musí ráno vozit rodiče autem. Můj vnuk chodí z Kozinovky do této školy pěšky úplně bez problémů," podivuje se Drahomíra Buriánová.