Vyhláška platí od 20. září s tím, že na přizpůsobení nabídky školních bufetů a automatů mají školy čas ještě do konce letošního roku. Zakazuje například hořčici, kečup, majonézu nebo nealkoholické nápoje s více než čtyřmi procenty přidaného cukru a platí pro děti plnící povinnou školní docházku.

Na základní škole v sušické Lerchově ulici už si kvůli vyhlášce žáci ve škole k jídlu nekoupí nic. „Skončila nám smlouva s firmou, která nebyla schopna pamlskovou vyhlášku dodržet, a ve škole nám zůstanou pouze tři automaty na pití," uvedl ředitel „Lerchovky" Čestmír Kříž s tím, že pro zdravou výživu dětí je to však spíše kontraproduktivní.¨

„Když děti dostanou od rodičů peníze, koupí si brambůrky a láhev koly nebo energetický nápoj cestou do školy, místo aby si ve školním automatu koupily třeba müsli nebo cereální sušenky a podobně. Když jsme měli automat ve škole, mohli jsme jejich výživu aspoň nějak ovlivnit," vysvětlil Kříž, podle nějž se vyhláška příliš nepovedla. „Neměla být tak přísná," konstatoval Kříž.

ZAKAZUJE I PÁREK V ROHLÍKU

Ještě kritičtější byl ředitel klatovského gymnázia Jiří Šlégl. „Sice se jí říká pamlsková, ale nejde v ní o pamlsky. Název veřejnost svádí k tomu, že se zamezuje čokoládám, energetickým nápojům a podobně, ale vyhláška zakazuje i třeba párek v rohlíku nebo obložené vejce. To přece nejsou žádné pamlsky, ale normální jídla. K vyhlášce se vyjadřovaly záporně všechny možné asociace včetně naší asociace ředitelů. Přesto si ji malá skupinka extrémistů prolobovala. Ať se živí jablky se zrním, to je mi jedno, ale nesmí to vnucovat ostatním. Tato vyhláška je paskvil bez odborného podkladu," zlobil se Šlégl.

Klatovské gymnázium naplní požadavky vyhlášky tak, že žáci nižších tříd osmiletého a šestiletého gymnázia si ve školním bufetu už nic nekoupí. „Bufet bude v prostorách, kam nebudou mít přístup žáci plnící povinnou školní docházku, čímž bude nesmyslné, a to bych třikrát podtrhl, vyhlášce učiněno zadost," dodal Šlégl.

K jídlu si kvůli pamlskové vyhlášce nekoupí nic ani žáci klatovské Masarykovy základní školy. „Měli jsme ve škole automat, ve kterém byly bagety, nějaké oplatky, ale už ze začátku, když se o pamlskové vyhlášce začalo mluvit, jsme automat zrušili. Momentálně máme pouze nápojový automat, který svou nabídkou vyhlášce vyhovuje," konstatovala ředitelka „Masaryčky" Emilie Salvetrová.

Co s nabídkou automatů nebo školního bufetu, řeší spíše větší školy ve městech, například velhartické základní školy se pamlsková vyhláška vůbec nedotkla. „Ve škole nemáme bufet ani automat," vysvětlila ředitelka školy Zdena Knězová.