Škola písařů, hieroglyfy, luštění šifer, psaní švabachem, biflování, výuka šlechtických dětí, kraspis, katechismus, názorné pomůcky J. A. Komenského nebo psaní brkem. To je jen část aktivit, které v pátek absolvovali žáci druhého stupně domažlické základní školy v ulici Msgre B. Staška. Opět po třech letech se tam konal projektový den Školou napříč staletími, v rámci kterého se jednotlivé třídy po 25 minutách střídali v učebnách, které pro tento byly proměněny do školních prostor z dob minulých.

Žáci šestých až devátých tříd tak postupně navštívili písařskou dílnu boha Thovta, dílnu ostrého rákosu, skriptorium kláštera sv. Jaromíra, preceptorium dvorských mravů, venkovskou školu Marie Terezie, Orbis pictus, c.k. obecnou školu a socialistickou školu našich babiček.
„Žáci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak probíhala výuka, jaké bylo postavení žáků a i spoustu jiných zajímavostí.

Slavnostní otevření obchvatu Staňkova.
Obchvat Staňkova dostane lepší značení

Učitelé se za pomoci nápaditých kostýmů a pomůcek proměnili a vzali na sebe roli těch, kteří šířili vzdělanost v dobách dávno minulých. Žáci nebyli pouze pasivními diváky, do historické výuky se sami zapojili a za svoji snahu a píli dostali vysvědčení. Vzhledem k tomu, že se snažili víc než při normální výuce, tak ani obávaná rákoska z doby Marie Terezie nepřišla ke slovu,“ shrnula za organizátory Jindřiška Šmídová. Celá akce byla uskutečněna u příležitosti Dne vzdělanosti, který připadl právě na pátek 7. 4.