Mimořádné nařízení státní veterinární správy, podle kterého jsou zakázány všechny výstavy, přehlídky, trhy a chovatelské soutěže, na kterých by se vyskytovali opeřenci, zůstává v platnosti i začátkem února, a nezdá se, že by zákaz měl být v dohledné době zrušen.

„Prozatím nemám informace o tom, že by se mělo něco měnit, zákaz platí až do odvolání," informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. „Ale samozřejmě kolegové se k řešení situace na odborné úrovni scházejí každý den," poznamenal.

Ze zákazu vozit na veřejné trhy a výstavy ptáky nemá radost ani chovatel Zbyněk Štěpánek.

„Už mě to opravdu štve a osobně si myslím, že zákaz ještě měsíc, dva nebo možná i déle potrvá. Chovám slepice a kachny a v únoru pravidelně objíždím chovatelské trhy, jezdím i do Klatov a občas na Tachovsko, a prodávám. Nevím, jestli letošní trhy nemám prostě úplně odpískat. Z nařízení nemám radost, ale chápu ho, před takovou nákazou je třeba se chránit," řekl.

Chovatelské trhy museli zrušit chovatelé v Kolovči, Staňkově i Únějovicích. Nesmějí na nich totiž mít slepice, husy, kachny, holuby či kohouty.

„Trhy jsme měly naplánovány od ledna do konce března. Byli bychom rádi, kdyby se proto podařilo alespoň v tom březnu uspořádat pár trhů," uvedl předseda staňkovské chovatelské organizace Josef Baxa s tím, že zatím netuší, zda se v případě setrvání zákazu nebudou letos trhy konat vůbec nebo budou přesunuty na pozdější termín.

Aktuálně zmínil i velkou chovatelskou výstavu v Kralovicích.

„Tam mívají vždy tak kolem šesti stovek holubů, husy, kachny, exoty a tak dále. A tentokrát nic z toho, jenom králíky. Letos pro mě není jiný důvod tam jet, než podívat se za kamarády chovateli," podotkl.

Ohnisek je už 26, další přibylo včera

Ptačí chřipka, vysocepatogenní aviární influenza, se dál šíří Českou republikou. Státní veterinární správa včera ráno potvrdila nové ohnisko ptačí chřipky H5 v malochovu v obci Žďár nad Orlicí v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Chovatel nahlásil úhyn tří hus. V chovu bylo přibližně šedesát kusů drůbeže (slepice, kachny, husy). V průběhu dopoledne byla všechna zvířata nakaženého chovu utracena. Následně byla vydána nařízení pro uzavřená pásma. Jedná se o první ohnisko ptačí chřipky na území Královéhradeckého kraje a celkem již dvacáté šesté v české republice. Nákaza byla dosud potvrzena také u 49 uhynulých volně žijících ptáků v 11 krajích. Tento týden byla ptačí chřipka potvrzena i u pěti labutí, které uhynuly na třech místech Karlovarského kraje, a v obci Žofina Huť v Jihočeském kraji. Plzeňskému kraji se nákaza zatím vyhýbá.