Vánoční stromek u psích kotců byl obklopený pytlíky i pytli s granulemi, masovými konzervami a piškoty, ověnčený buřty a psími pamlsky.

Jako každý rok měli ti, jimž není osud ztracených či nechtěných chlupáčů lhostejný, příležitost zavítat na Valchu a dát jim v předvánočním čase něco dobrého na přilepšenou. Čtyřnozí obyvatelé stanice přivítali hosty nadšeným skákáním.

Obdarovat pejsky přišla na Valchu i Dana Procházková z Domažlic s pětiletou Anetkou a křížencem belgického ovčáka jménem Kim, kterého si Procházkovi v červenci osvojili právě z této záchytné stanice.

„Jedenáct let jsme měli vlkodava. Rozhodli jsme se, že bychom chtěli dalšího psa, a když jsem jednou šla po Domažlicích s kočárkem s vnučkou, uviděla jsem u 'zahrádkáře' plakátek k Kimem. Ihned jsem na Valchu zavolala, za chvíli jsme tam vyrazili a už jsme si ho vezli domů," vzpomíná Procházková. „Máme ho od letošního července, je to nádherný a hodný pes," dodala.

I letos se někteří psi nedočkali jen pamlsků pod stromečkem, ale i nového domova.

„Před chvílí tady byla jedna rodina z Nevolic, která si odvezla domů Dorotku," řekla Lucie Císlerová, která má záchytnou stanici na starosti.

Kříženka dlouhosrstého jezevčíka Dorotka se do záchytné stanice dostala před měsícem, když byla nalezena, jak se potuluje v Domažlicích v Baarově ulici.

Před týdnem si nový páníček odvedl z Valchy také kříženku labradora Lauru.

V záchytné stanici psů jsou nyní osmnáctiletý Artur, který má na Valše již trvalé bydliště, přibližně šestiletý jagdteriér Pery a tříletý Max, který zoufale touží po novém domově.

Max byl adoptován již třikrát, ale pokaždé se na Valchu vrátil.

„Není to špatnou povahou, ale měl prostě smůlu," říká Císlerová.

První majitel ho svěřil na hlídání svému známému, ten ho však odvezl na Valchu a přivázal ho tam. Když se pro něj majitel vrátil, byl už Max rezervovaný k další adopci. I noví majitelé však psa údajně odvrhli s tím, že na něj nemají peníze a nemohou se o něj starat. „Třetímu majiteli pak Max prostě trochu přerostl přes hlavu, nedokázal se o něj starat, takže skončil zase zde," dodala Císlerová.

Max

Předpokládaný věk: přibližně 3 roky
Plemeno: kříženec staforda
Odchyt a umístění do stanice: 26.2.2014, šmejdil v koších po Domažlicích
Popis:
- Max je parťák, na lidi hodný, vstřícný, kamarádský, kontaktní, vnímavý
- Základní povely ovládá, na vodítku bezproblémový, vhodný pro výcvik, velmi rád aportuje a přetahuje se
- Potřebuje pevnou, neústupnou a zároveň laskavou ruku, disciplínu, výcvik
- Pokud se bude pouze poflakovat po zahradě, začne vyhledávat zábavu po svém a nebude poslušný
- Ostatní psy nemá rád, prosazuje vlastní autoritu, ale psí slečny vítá
- Absolutně nevhodný pro začínajícího chovatele ani do společnosti dalších psů
- Pouze pro pána s přirozenou autoritou a se zkušenostmi, kde bude jasné, že velí pán a ne pes
- Vakcinován, odblešen, odčerven

Max.