Němečtí záchranáři na našem území u hranic. To byl obrázek, jenž se naskytl těm, kteří se ve čtvrtek v podvečer ocitli na hraničním přechodu Folmava. Němečtí záchranáři to měli k místu nehody blíž než čeští z Domažlic.

„Jeli jsme z Německa z práce a museli jsme čekat asi hodinu, než jsme se kvůli nehodě na ´kruháči´ dostali do Čech," uvedli Deníku čeští ´pendleři´.

„Ve čtvrtek 4. září v 17.10 hodin pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možné předvídat, 66letý řidič – cizinec, který jel na motocyklu tovární značky Piaggio s postranním vozíkem. Přijížděl od obce Folmava na bývalý hraniční přechod. Při výjezdu z kruhového objezdu se mu přizvedl postranní vozík a motocykl se s ním naklonil na levou stranu. Nepodařilo se mu vyrovnat směr jízdy a došlo k nárazu do betonových svodidel vlevo. Řidič přepadl přes svodidla, kde si způsobil zranění," uvedla k nehodě domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Na místě, jak už bylo uvedeno, zasahovali němečtí zdravotníci.

„Na místo okamžitě vyjela sanita Bavorského Červeného kříže a lékař, kteří poskytli zraněnému první pomoc. Posléze přivolali záchranný vrtulník, v němž byl zraněný řidič transportován do nemocnice Svaté Elišky ve Straubing," upřesnil Deníku Thomas Linsmeier, bavorský kolega z furthské redakce Chamer Zeitung, jenž se navzdory frontám, které se záhy z obou stran hranice vytvořily, na místo nehody dostal.

„Jeho stav byl vážný, ale ne život ohrožující," doplnil Linsmeier.

„Alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou elektronickým přístrojem. Škoda na motocyklu byla předběžně vyčíslena na osm tisíc korun," doplnila mluvčí PČR Brožová.

Naplňují přeshraniční dohodu

Zásah německých záchranářů na našem území je možný díky dohodě, která byla podepsána loni 4. dubna.

„Nejdůležitější je zachránit lidský život a poskytnout co nejrychlejší pomoc. Nyní nám jde o to, aby záchranná služba fungovala na obou stranách hranice. Mohu být rád, že jsme to vyřešili pragmaticky. Bavorský Červený kříž už pracoval na české straně a odvážel do německé nemocnice pacienty, stejně tak česká záchranná služba měla několik výjezdů a odvážela české občany do české nemocnice. Dohodu, která vše umožňuje, jsme potřebovali," prohlásil Franz Löffler, zemský rada okresu Cham, při přeshraniční konferenci záchranářů, která se konala letos v březnu ve Furthu im Wald.

Díky dohodě mohou při nehodě či jiné události vyžadující lékařskou pomoc u hranic zasahovat záchranáři z Česka či ze Spolkové republiky Německo. Vyjíždějí ti, kteří to mají ke zraněným nejblíže.

Z MÍSTA NEHODY MOTOCYKLISTY VE FOLMAVĚ. Zasahoval tam lékař a záchranáři z Bavorského Červeného kříže a také vrtulník německého autoklubu ADAC.