Bydlíte ve dvoupodlažní či vícepatrové budově a chcete zateplovat? Pak vás v budoucnu možná čeká splnění opatření, které i poté umožní hnízdění rorýse. Odbor životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje vydal návrh na opatření, které v případě rekonstrukce domů, kde mají rorýsi hnízdiště, bude nutné dodržet.

Rorýs obecný je u nás zvláště chráněným ptákem a zateplování budov, hlavně starých paneláků, znemožňuje jeho hnízdění.

„Účelem tohoto opatření je zajistit jeho adekvátní ochranu. Dnes rorýsi hnízdí výhradně na vyšších stavbách, ponejvíce v panelových domech, nejčastěji ve městech. Na rozdíl od ostatních ptáků rorýsi nepoškozují vzhled budov stavbami hnízd ani exkrementy, proto je jejich soužití s člověkem prakticky bezproblémové," uvádí se v návrhu opatření.

„Krajský úřad dosud řešil problematiku pro každý zateplovaný objekt samostatně. Musely se posoudit podmínky a potenciální investoři museli požádat o stanovisko k zateplování. Pokud zateplení prováděla společenství vlastníků, nebyly dané přesné podmínky," vysvětluje Jan Kroupar, vedoucí oddělení ochrany přírody Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Kraj nyní podmínky přesně vymezil. Nejvhodnějším a nejefektivnějším se jeví osazení vletových otvorů přístupnými trubkami či jinými průleznými prvky, případně typizovanými budkami.

„Jedná se o opatření pro budovy, pokud jsou vhodné k hnízdění rorýsů, ale zejména pro ty, kde už hnízdí. Myšlenka je taková, že by se měla chránit především místa, kde rorýsi hnízdili. Součástí jsou ale i preventivní opatření pro většinu budov, neboť se předpokládá, že v souvislosti se snižujícím se podílem budov nezateplených jsou rorýsi vytlačováni do méně vhodných lokalit, proto bude třeba osazovat výškové budovy typu paneláků, i pokud tam rorýsi dosud nehnízdili," podotýká Kroupar s tím, že rorýs hnízdil zejména na velkých panelácích, které zateplovacím procesem procházejí už dlouhou dobu.

„Rorýs je vytlačován na okraj hnízdního optima, proto se opatření týká vhodných dvou- a vícepodlažních budov," připomíná.

Zateplování panelových domů se u nás provádí už řadu let. „Problematikou se zabýváme od dob, kdy majitelé domů čerpali dotace na zateplení z programu Panel či jiné od ministerstva životního prostředí, kde vyjádření o výskytu rorýsů byla povinnou přílohou. Stavebníci nemusejí mít obavy, instalace budek pro rorýse není finančně náročná, je v řádu několika stokorun. Jinou otázkou je, kolik si za ni firmy naúčtují," upozorňuje na závěr Kroupar a dodává, že se setkali s případem, kdy firma provádějící zateplení se pokusila za budky naúčtovat společenství vlastníků desetitisíce.