„Úderem druhé hodiny odpolední bylo na břehu rybníka připraveno jedenáct různých plavidel, jež byla vyrobeny snad ze všech druhů materiálů, které plavou i neplavou," popsala za organizátory Petra Štogerová.

Názvy jako Doktor, Strašák do zelí, Jednosedadlový bob, Ponorka U2, Tanker, Čivava, K-NOE, Černá perla, Kokoska na vodě, Poslední plavba, Kanystry a rovněž oblečení soutěžících svědčily o tom, že soutěž bude více než zajímavá.

„Časovku zvládli všichni perfektně, někteří rychleji, jiní pomaleji, ale zase o to impozantněji. Jízda zručnosti poté byla pro někoho hračka, jiní kusy plavidel zachraňovali po celém rybníku," přiblížila průběh akce Štogerová. „O záchranu soutěžících se ochotně postarali mladí hasiči z Horšovského Týna, kteří bedlivě sledovali celou plochu rybníka," dodala.

Závod nakonec vyhrála Ponorka U2 s kapitánem Františkem Fejtem a divácky nejúspěšnější se stala pirátská loď Černá perla s kapitánem Jackem Sparrowem alias Václavem Ježkem mladším.

„Akce se povedla také díky hlasitému povzbuzování a fandění téměř všech obyvatel Jivjan a okolí a díky ochotným klukům Mayerů, kteří se postarali o občerstvení," poznamenala Štogerová s tím, že ceny pro výherce zajistila obec Velký Malahov. „Tato akce určitě nebyla poslední," dodala na závěr.