Ministryně, plzeňský hejtman, ředitelka agentury CzechTourism.To je výčet některých hostů, kteří přijali pozvání na letošní Chodské slavnosti a kteří se v sobotu odpoledne zúčastní slavnostního přijetí starostou v historické obřadní síni domažlické radnice.

„Pozvánku obdržel i premiér Bohuslav Sobotka, ten se pro zaneprázdnění omluvil," informovala Dagmar Murínová, vedoucí odboru kanceláře starosty.
„Svoji účast potvrdili ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Přijede i ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková," doplnila Murínová.

Další z pozvaných nemohou dorazit. Na letošní Chodské slavnosti tak nepřijede ministr vnitra Milan Chovanec nebo ministr kultury Daniel Herman. Kromě hejtmana Šlajse bude Plzeňský kraj na slavnostech zastupovat i radní pro oblast kultury, památkové péče a neziskové organizace Jaroslav Šobr.

„Pozvánku obdrželi i všichni poslanci a senátoři zvolení za Plzeňský kraj a europoslanec Jiří Pospíšil," zmínila vedoucí starostovy kanceláře. „Zatím účast nepotvrdili, jen senátor Jan Látka se z důvodu dovolené v Chorvatsku letos poprvé Chodských slavností nezúčastní," dodala.

Domažlická radnice pozvala i zástupce diplomatických sborů. Amerického velvyslance Andrewa Shapira pozval při jeho květnové návštěvě města v rámci oslav osvobození v neformálním rozhovoru starosta Miroslav Mach. Další pozvánky mířily na nejvyšší posty francouzského a lucemburského velvyslanectví.
„Zpětné vazby ještě nemáme," uvedla v pondělí před polednem Murínová.

Chodské slavnosti v letech 2009 a 2010 navštívil tehdejší prezident Václav Klaus.

„Podepsal se mi, byl velmi vstřícný a ochotný," vzpomíná na pět let staré slavnosti Jana Rybnická. Pokud by byla sběratelkou autogramů, na další podpis někoho z vrcholných představitelů státu by si musela počkat další rok.