Dodnes jsou na exponátech Muzea Chodska patrné následky velkého požáru, který v noci 20. dubna 1995 zdevastoval velkou část Chodského hradu.

„Samozřejmě už to není v tak velkém množství, ale ne všechen nábytek a exponáty jsou opraveny,“ uvedl ředitel muzea Josef Nejdl. Na starých intarziích stále působí chemické reakce.

„Z dnešního pohledu vnímám, že na některých exponátech zapracovaly následky požáru tak, že se staly vlastně jeho historií. Například na některých kusech starého nábytku po proběhlé chemické reakci došlo k tomu, že nátěr zestříbrněl,“  uvádí příklad ředitel.

Požár se rozhořel v období, kdy vrcholila rekonstrukce hradu započatá v roce 1992.
„Prakticky ihned se začalo s další rekonstrukcí, která ve svém důsledku byla důkladnější než ta původní. Hrad se rychle vyklidil, pomohlo tehdy mnoho místních dobrovolníkům, kterým osud této památky nebyl lhostejný,“ shrnuje Nejdl.

Následná obnova skončila v červnu 1998. Do nové expozice se první návštěvníci podívali v květnu 1999.
Škody při požáru dosáhly zhruba ke 30 milionům korun, hasiči uchránili hodnoty ve výši 20 milionů korun. Domažlickým pomáhali i kolegové z Furthu im Wald, kteří tehdy disponovali dokonalejší výškovou technikou.

Muzeum kvůli požáru přišlo o nábytek z pokoje Jaroslava Vrchlického, skleněné vitráže z různých sakrálních staveb z Domažlicka a rozmočil se třeba sádrový model sochy Jana Sladkého Koziny na Hrádku, podle kterého se vyráběly jako suvenýry menší kopie. Ty byly velmi populární ve 30. letech minulého století.

Nedochoval se ani model kaple, která měla stát na domažlickém hřbitově.
Přesnou příčinu vzniku požáru, případně viníka, se nikdy nepodařilo odhalit.
Vzápětí po požáru se objevily spekulace o tom, že na půdě pracovali v den před osudnou nocí, kdy oheň vzplál, dělníci.

„Případ tehdy převzali domažličtí kriminalisté. Až do února 1996 prováděli šetření. Vyžádali si i mnohé znalecké posudky, ale nepodařilo se zjistit konkrétní osobu, která by požár způsobila, a proto byla věc odložena,“ shrnula domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.