Letošní tropické počasí a sucho přidělalo problémy kdekomu. Brzdí dokonce i práce na silničním obchvatu Staňkova.

„Práce na obchvatu postupují v souladu s harmonogramem, pouze chystané přeložky vodovodů bohužel brzdí sucho," uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic Plzeň Zdeněk Kuťák. „Bude možné s nimi začít, až se zásoby ve vodojemech zase doplní. Čekáme proto na zprávu Chodských vodáren a kanalizací, které nám sdělí termín, kdy bude možné s pracemi začít. Na těchto úsecích proto musely být zastaveny zemní práce. Mezitím budeme dělat na jiných úsecích," dodal.

Například při cestě ze Staňkova směrem na Čečovice již můžeme vidět základy budoucího mostu, který tudy povede. Druhý most pak bude křížit silnici vedoucí do Puclic.

Samotný obchvat, který by měl odklonit od Staňkova velkou část dopravy a městu tak výrazně ulehčit hlavně od kamionů, bude dlouhý necelé tři kilometry a povede ve směru od Plzně po pravé straně stávající silnice. Začne v polovině cesty mezi Staňkovem a Ohučovem a severozápadně obejde Staňkov. Znovu se připojí na silnici mezi Staňkovem a Vránovem. Obchvat by měl být dokončen na podzim příštího roku.

Obchvat Staňkova staví společnost Bögl a Krýsl, náklady by měly být 165 milionů korun. Velkou část přitom pokryje dotace z Evropské unie.

Minulé pondělní proběhl na stavbě obchvatu již třetí kontrolní den, další je naplánován na 21. září.