Traktory a další zemědělská technika budou tuto sobotu k vidění pod fotbalových hřištěm v Postřekově. Uskuteční se tam vůbec poprvé setkání příznivců traktorů a zemědělské techniky, což je vlastně výstava příslušných strojů.

„Připravit tuto výstavu jsme zamýšleli už v loňském roce. Chtěli jsme to zkusit už proto, že jsme kdysi byli strůjci něčeho podobného, konkrétně výstavy motocyklů Jawa a ČZ, která se v Postřekově dobře ujala a osvědčila. Mladí kluci si ji vzali za svou a musím říct, že je tady každý rok více strojů i spokojených účastníků. Letos dokonce přijeli motorkáři až z Moravy," říká starosta František Friš s tím, že vloni nakonec z výstavy traktorů sešlo.

„Bohužel jsme se k tomu v loňském roce už nedostali; řekli jsme si: Dobře, zkusíme to letos. Začali jsme o tom hovořit na jaře a chlapci už mají nějaké traktory připravené," popisuje Friš s tím, že ´traktorovou akci´ pořádá obec ve spolupráci s AVZO STSČ (Asociace víceúčelových základních organizací, středisko technických sportů a činností) Postřekov.

V Postřekově by měla být k vidění technika nejen ´z vlastních zdrojů´.

„Se zemědělci jsme se domluvili, že k nám přivezou nějakou starší techniku a dále také novější. Domažlická firma Agrowest zapůjčí zcela nový traktor. Hovořili jsme i s firmou, která prodává traktory – od malých zahradních až po lesní, ale koná se, bohužel, Země živitelka, takže z její účasti asi sejde," konstatuje Friš, který nad akcí převzal ´velení´.

Kde konkrétně mají lidé výstavu hledat?

„Na asfaltové komunikaci pod hřištěm, která vede k čistírně odpadních vod, budeme vystavovat menší a jednodušší traktory a stroje. Zemědělci nedaleko sklidili ječmen, plochu ještě trochu upraví a větší stroje budou k vidění na poli poblíž čistírny," vysvětluje starosta.

Podobně jako při motorkářské akci bude připraveno pro její účastníky i příchozí občerstvení.

„Počítáme s klasikou, jako jsou klobásy a nápoje, občerstvení zajistí naši kamarádi z volejbalového oddílu. Fotbalisté dají k dispozici toalety na tribuně. Od 10 do 12 hodin se bude technika soustřeďovat, po poledni projede po hlavní silnici přes Postřekov spanilá jízda. Vrátíme se zpátky a pokud bude hezky, ještě posedíme," dodává.

Postřekovští už jsou na sobotu připraveni, dokonce mají připravené pro účastníky setkání pamětní listy.

„Každý účastník, který přijde s nějakou technikou, obdrží na památku nejen pamětní list, ale také půllitr s ouškem a vinětou tohoto prvního setkání, k tomu nějaký propagační materiál od nás z Postřekova," zakončuje Friš s tím, že akci dotuje obec a firma Praves.