Polští vojáci 5. května 1945 osvobodili koncentrační tábor v Holýšově a zachránili tehdy život necelé tisícovce uvězněných žen.

Štáb nejprve zavítal do Domu dějin Holýšovska.

„Pracovníci televize TVP se seznámili s expozicí Domu dějin Holýšovska a s historií města. Nejvíce je samozřejmě zajímala historie II. světové války v Holýšově a působení Brygady Swiętokrzyske v regionu. S historií Brygady Swiętokrzyske je podrobně seznámil Vladimír Kačer, který se společně se sdružením Skala Marne dlouhodobě zabývá historií Holýšova za II. světové války," popsal vedoucí Domu dějin Holýšovska Josef Hais.

Odpoledne zamířili pracovníci TVP společně s Vladimírem Kačerem ke zmíněnému koncentračnímu táboru. Dalšími zastávkami pak byly obce Kvíčovice, Neuměř, Štichov a kostel sv. Barbory u Všekar. Právě v těchto místech měli vojáci své zázemí.

Ačkoliv Poláci osvobodili vězněné ženy a bojovali po boku americké armády, nebyli zde příliš oblíbení a kvůli jejich chování byly vztahy s místním obyvatelstvem napjaté.

Polští veteráni navštívili Holýšov vloni v květnu u příležitostí jubilejních oslav konce druhé světové války. Poprvé po sedmdesáti letech se vrátili do Staňkova a Holýšova, aby se zúčastnili vzpomínkového aktu u bývalého koncentračního tábora v Novém Dvoře u Holýšova a aby místním vyprávěli, co se tehdy událo.

„Před 70 lety nikdo neocenil, co Svatokřížská brigáda dokázala. Polští vojáci byli dokonce nazýváni prokletými. Proto je pro nás velká čest, že se konečně můžeme zúčastnit oslav svobody díky tomu, že jsme bojovali po boku generála Pattona. Ačkoliv jsem starý voják, měl jsem v očích slzy, když jsem slyšel volat díky za osvobození," řekl při loňské květnové návštěvě Jan Podhorski, který přijel spolu s dalšími čtyřmi vojenskými veterány Stanisławem Turskim, Władysławem Sieradzkim, Henrykem Atemborskim a pětadevadesátiletým Edmundem Poniewierskim, který se se Svatokřížskou brigádou přímo účastnil osvobození holýšovského koncentračního tábora.

Vojáci Svatokřížské brigády osvobodili německý koncentrační tábor Holleischen, který byl pobočkou koncentračního tábora Flossenbürg 5. května. Němci zde zadržovali 400 Francouzek, 280 Židovek, 167 Polek a také Češky.

Vojáci brigády na tábor zaútočili, vězeňkyně osvobodili a zajali okolo 200 esesmanů a dozorkyň.

„My jsme vůbec nevěděli, že zde koncentrační tábor je. Prozradil nám to Němec, kterého jsme zajali. Nebylo na co čekat. Hned druhý den jsme na tábor zaútočili. Vše se obešlo bez boje, Němci se vzdali," vzpomenul veterán Edmund Poniewierski.

Poláci tehdy zachránili život téměř tisícovce vězněných žen. Německé velení mělo v plánu tábor zničit před vstupem spojeneckých vojsk. U baráků již byly připravené hořlavé látky a čekalo se jen na rozkaz k zapálení budov i s vězeňkyněmi.

„Ačkoliv byly ženy ve velmi špatném zdravotním stavu, euforie z nabyté svobody byla obrovská," dodal Poniewierski s tím, že i když byly vězněné ženy velmi slabé, vyřídily si to s dozorkyněmi. Na vlastní kůži jim daly okusit, jaké bylo trýznění, které si od nich užívaly ony.

Polští vojáci hned po osvobození tábora odešli na své pozice do Všekar, Kvíčovic, Štichova a Neuměře. Druhého dne, 6. května, se ve Staňkově setkali s americkou hlídkou postupující 3. armády generála George Pattona a stali se součástí americké armády.

Polští veteráni při loňské návštěvě Holýšova.

Polští veteráni při loňské návštěvě Holýšova.

Vězeňkyně z holýšovského tábora po osvobození Svatokřížskou brigádou.

Příslušníci spojovacího oddílu brigády. Snímek pořízen pravděpodobně v květnu 1945 u Všekar.