V pondělí 16. ledna v 19:40 hodin se na policejní služebnu v Holýšově osobně dostavila žena, která oznámila, že pohřešuje svého desetiletého syna.

Chlapec byl naposledy spatřen ve 14 hodin na autobusové zastávce. Rodiče chlapce nejprve hledali na vlastní pěst, ale když už vyčerpali všechny možnosti, obrátili se na policii.

Ihned se rozjela pátrací akce. Policisté telefonovli do nemocničních zařízení, kontaktovali chlapcovy spolužáky, pátrali v okolí Staňkova a okolních obcí.

Chlapce odpovídajícího popisu pohřešovaného pak objevil policejní psovod se služebním psem. Chlapec seděl sám na zasněžené zemi schovaný za sloupem veřejného osvětlení. Policista ihned převezl silně podchlazeného chlapce do tepla na policejní služebnu, kde na něj již čekali rodiče.

"V jejich přítomnost chlapec policistům uvedl, že se bál jít po škole domů kvůli obdrženému školnímu kázeňskému opatření. Schovával se ve svém bunkru na kraji Staňkova, kde byl až do setmění. Když mu byla zima, začal se procházet. Když se pak udělala tma, chtěl jít domů, ale ztrácel orientaci a bál se jít dál. Proto si sedl za lampu, kde byl v 21 hodin objeven policistou,"  popsala situaci domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. 

Podobná pátrací akce po zmizelém chlapci proběhla před měsícem také v Bělé nad Radbuzou. Tam v půl desáté večer zavolal na tísňovou policejní linku muž s tím, že pohřešuje svého osmiletého syna. Otec se synem se totiž pohádali a chlapec následně v půl šesté odpoledne utekl. Otec sám svého potomka hledal po celé Bělé, najít se mu jej ale nepodařilo. Policisté pak pátrali v okolí základní a mateřské školy, na turistické stezce, ve sportovních areálech, na nádraží i u kamarádů chlapce. Kontaktovali i lékařská zařízení. Nakonec v 23:15 hodin policisté chlapce našli spícího pod schodištěm v jedné z bytovek.