Nejen rychlost, ale i kvalita práce rozhodovala o pořadí v dřevorubecké soutěži O pohár LST. Na start osmého ročníku se tradičně postavilo deset silných mužů, aby stovkám diváků ukázali, jak se umějí ohánět motorovou pilou a sekerou.

V Peci pod Čerchovem se opět měnil řetěz na pile, řezaly se například kotouče z různě tvrdé dřevěné kulatiny několika způsoby, kdy na pořad přišla i ruční pila. Soutěžící také museli ukázat, jak vládnou sekyrou. Klání dřevorubců vyvrcholilo odvětvováním kmenu a kácením ´stromu´, který musel padnout na určené místo.

Během soutěže se jednotlivým borcům dařilo různě. Své hořké minuty si vybral při řezání kotoučů z olšového dřeva ruční pilou pozdější držitel titulu Profesionál roku Ladislav Moller.

„Tento titul se uděluje za součet časů v disciplínách kácení a odvětvování," vysvětlil pořadatel a starosta Pece Jan Riederer.

Jako nejvšestrannější dřevorubec byl vyhodnocen Pavel Kodad, a to za výsledky v obou dvou štafetách, kdy se řezalo ruční i motorovou pilou.

Domácí soutěžící, Zbyněk Weninger, nedokázal ani tentokrát protrhnout smůlu a odlepit se z věčně třetího místa. Po vynikajících výkonech v úvodních disciplínách si pohoršil při závěrečném kácení, kdy jeho ´strom´ padl až po 44 sekundách, navíc 20 cm od místa vyznačeného kolíkem opatřeným nafukovacím balonkem.

Výsledky dřevorubeckého klání

O pohár LST: 1. Pavel Kodad (308 min.), 2. Michal Eger (309), 3. Zbyněk Weninger (321), 4. David Eger (339), 5. Marek Engel (386), 6. Martin Nechutný (403), 7. Petr Brož (435), 8. Lukáš Kufner (457), 9. František Pivoňka (482), 10. Ladislav Moller (529)

Profesionál roku: Ladislav Moller

Všestranný dřevorubec: Pavel Kodad

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube