Podhájí – Stanový autokemp u vodní nádrže Podhájí nedaleko Horšovského Týna opět hledá nájemce, který by se o něj staral a provozoval ho. Bez provozovatele byl autokemp i v loňském roce.

„Někdo, kdo by měl o provoz zájem, se nám už letos přihlásil, a proto jsme zveřejnili záměr o pronájmu," vysvětlil jednatel horšovskotýnského Bytesu Zdeněk Křivka. Přiznává však, že udržet provozovatele v autokempu se dlouhodobě nedaří.

„Není to lehké. Návštěvnost prostě a jednoduše není většinou taková, aby se provoz vyplatil. Lidé jezdí raději do aquacenter. Vidím, že si návštěvníci na Podhájí pod stan nebo si zaplavat chodí, ale prostě jich nebývá dost. Někdy tam provozovatel může sedět dva měsíce každý den a nevydělá ani korunu," tvrdí Křivka. U Podhájí navíc funguje i chatová osada, kterou provozuje tamní automotoklub.

„Navíc autokemp už jaksi vypadl z povědomí lidí, takže nějaký čas trvá, než si vůbec zvyknou tam chodit – asi jako když otevíráte nový podnik," přirovnává Křivka. Autokemp by proto potřeboval například výraznější propagaci či nápad jak přitáhnout návštěvníky. Jeden z dřívějších nájemců u koupaliště například pořádal zábavy.

„Já jsem se před lety na Podhájí chodila koupat a asi to nebylo ani špatné místo pro stanování, ale myslím, že dneska už je prostě překonané. V okolí jsou lepší a zajímavější místa," myslí si Miloslava Krupková z Horšovského Týna.

Město případnému nájemci poseká trávu, zajistí rozbory a úpravu vody, aby splňovala hygienické předpisy. Následně se o tyto náležitosti, stejně jako například o vývoz jímek, již musí starat nájemce sám. Kromě nájmu musí samozřejmě počítat s náklady spojenými se spotřebovanou elektrickou energií včetně stálých platů.

Rekreační areál k pronájmu obsahuje samotný stanový autokemp s objektem recepce s místností na přespání, sociální zařízení včetně sprch, budovu občerstvení, objekt šaten s možností ubytování (dvě obytné buňky), WC pro návštěvníky areálu, lodě, šlapadla, lavičky, opalovací mola, skluzavku, veřejné osvětlení.