Zvýšený zájem o výměnu stříkaček ze strany drogově závislých potvrzují i odborníci z organizace Jana.

Z poslední doby byl strážníky zaznamenán nejkřiklavější případ v úterý 8. srpna. „Přijali jsme oznámení o velkém množství použitých injekčních stříkaček, které se nachází v blízkosti areálu lomu ve směru na Havlovice. Po příjezdu hlídky na místo bylo zjištěno, že se zde nachází zhruba 30 použitých injekčních stříkaček. Kromě toho se zde nacházel další odhozený odpad v podobě věcí osobní potřeby,“ uvedla mluvčí Městské policie Domažlice Věra Říhová.

Strážníci na místě okamžitě veškerého odpad, včetně infekčního materiálu, sesbírali a předali k odborné likvidaci v Domažlické nemocnici.

„S nálezy injekčních stříkaček se domažličtí strážníci již několik let setkávají, v takové míře jako je tomu letos, je to však značně neobvyklé a alarmující,“ konstatovala Říhová.

Použitá injekční stříkačka může představovat velké nebezpečí, zvláště pak pro malé děti. „Mohou ji vnímat jako něco zajímavého, co si chtějí prohlédnout a osahat,“ upozornila mluvčí.

Strážníci proto v domažlických školkách i školách děti o injekčních stříkačkách informují a ty mají možnost si je i bezpečně prohlédnout, aby v případě potřeby dokázaly hrozící nebezpečí samy a včas správně vyhodnotit.

„V posledním roce se díky tomu domažlickým strážníkům často stává, že na linku 156 volají dokonce samy děti, které injekční stříkačku nalezly a vědí jak se správně a bezpečně zachovat,“ dodala Říhová.

V rámci terénního programu začali s výměnou injekčních stříkaček uživatelům návykových látek před několika lety pracovníci domažlického Centra Jana.

„V posledních třech letech zaznamenáváme rostoucí poptávku o tuto službu. V roce 2015 jsme vyměnili přes 3 tisíce stříkaček, v roce 2015 už přes 5 tisíc a a za prvních sedm měsíců tohoto roku jich bylo už téměř 8 tisíc,“ vyčíslila Lucie Černá z této organizace, která se snaží pomoci osobám, které se živí prostitucí a uživatelům návykových látek při řešení jejich zdravotních a sociálních problémů.

„Letos jsme rozšířili naši práci v drogovém terénu i do Horšovského Týna a začínáme s Poběžovicemi a Hostouní,“ doplnila Černá.

Všerubští hasiči vyjeli k požáru několika včelích úlů
Všerubští hasiči vyjeli k požáru několika včelích úlů v lese