Velká premiéra čeká historický střed Poběžovic. Přímo na tamním náměstí Míru, v městské památkové zóně mezi zámkem, sochou sv. Jana Nepomuckého a kostelem, se uskuteční soutěž Poběžovický železný hasič.

„Jestli všechno klapne, tak budeme pořádat na náměstí Míru soutěž Železný hasič," prozradil nám již 10. ledna nápad starosta SDH Poběžovice Jan Doktor.

Poběžovičtí hasiči nakonec nápad proměnili ve skutečnost, a tak těsně před Velikonocemi, v sobotu 19. dubna, zaplní náměstí hasiči, na které čeká šest úkolů, jež jsou modifikací disciplín TFA (Toughest Firefighter Alive, což se dá přeložit jako Nejtvrdší hasič přežije).

„S nápadem uspořádat u nás tuto soutěž přišli bratři Vláďa, Pavel a Petr Rozhonové, protože se zúčastňují těchto typů soutěží," prozradil hasič Martin Kopecký, který bude při soutěži vedoucím technické čety.

Je těžké soutěž pořádat? Jak jsou s přípravami daleko?

„Zatím je vše ve fázi příprav, uspořádat soutěž není složité, spíše je potřeba mít dostatek lidí na její organizaci. Soutěž u nás bude probíhat na celém náměstí, prakticky od kostela až k infocentru a využijeme i tamní schody. Důležité je, aby měli chuť něco dělat, a pak jde vše snáz," myslí si Kopecký.

Proč poběžovičtí hasiči zvolili k premiéře soutěže právě tento termín? „Vybrali jsme ho proto, neboť se jedná o víkend prodloužený o Velikonoční pondělí, takže si všichni udělají snáze čas," říká.

Poběžovičtí při plánování soutěže na zkušenou nemuseli, jak však dokáží zajistit vše potřebné? „Vycházeli jsme ze zkušeností našich členů, kteří si podobnou soutěž vyzkoušeli. Co se týče materiálu a potřebného vybavení, hodně nám pomůže Okresní sdružení hasičů Domažlice.

Poběžovičtí limitovali počet účastníků na 40. „Je to hlavně z časových důvodů. Počítáme, že závodník bude na zdolání trati potřebovat čas kolem osmi minut, a pokud tento limit vynásobíme 40, je to slušné časové rozmezí," vysvětluje.

„Navíc musíme počítat s určitými prodlevami, a to například s přípravou tratě před startem dalšího závodníka. Z hlediska časového plánu je třeba počet závodníků takto omezit," dodává.

V současné době již mají Poběžovičtí první přihlášky.

„Za náš sbor budou startovat dva hasiči, a to Vláďa a Pavel Rozhonovi. Máme už přihlášky z okolních hasičských sborů, například z Hostouně a z Dílů," prozrazuje.

Poběžovičtí při sestavování pravidel soutěže nepočítali pro účast v závodu pouze s hasiči, ale přivítají i závodníky další.

„Rozhodli jsme se, že se soutěže Poběžovický železný hasič mohou zúčastnit nejen dobrovolní a profesionální hasiči, ale také příslušníci Policie a Armády České republiky. Všichni jsou u nás vítaní. Jediné, co musejí udělat, je vyplnit a zaslat přihlášku, kterou najdou na našich stránkách www.hasici.pobezovice.com, kde si přečtou i propozice soutěže. Uzávěrka přihlášek je sice 31. března, ale startovních míst je pouhých čtyřicet, takže by si měli pospíšit," nabádá člen organizačního štábu zájemce o prověrku jejich fyzických i psychických sil.

Mají Poběžovičtí objednané hezké počasí?

„Počasí musí být krásné, a pokud nebude, stane se tohle klání ještě složitější. Je to extrémní závod, takže ho jeho účastníci musejí zvládnout bez ohledu na počasí," smál se otázce Kopecký.

Mysleli pořadatelé i na případná zranění?

„Samozřejmě. Bude tam přistavena sanita Zdravotnické záchranné služby Domažlice včetně zdravotnického personálu. Pokud by se přece jen některému ze závodníků něco stalo, bude mít zajištěnou první pomoc," odpověděl.

Zajímalo nás, jak na záměr hasičů reagovalo vedení Města Poběžovic.

„Pan starosta Říha závod uvítal a prohlásil, že je to další možnost, jak propagovat Poběžovice jako takové. Vedení města závod přivítalo, nesetkal jsem se z této strany s jediným nepříznivým ohlasem," prohlásil hasič.

Nemají při pořádání premiérového extrémního závodu strach, že bude zájemců málo a nenaplní tak omezený počet startovních míst?

„Počítáme, že bude plno," uvedl na závěr Kopecký.

ŽELEZNÝ HASIČ. Poběžovičtí zařadili do soutěže i přemístění pneumatiky.