Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste před domem čp. 30 (u Maksů) u silnice v nadmořské výšce 500 m.

Obvod kmene měří 465 cm a koruna stromu dosahuje do výšky 29 metrů. Tyto údaje pochází z měření v roce 2009.

Lípa byla za památný strom vyhlášena 15. října 1986 pro svůj věk, vzrůst a estetickou hodnotu. V roce 2005 byl proveden zdravotní řez, odbroníci navrhují, aby se další opakovaly v intervalu 5-10 let.

V roce 1992 Obecní úřad v Pasečnici přistoupil k zásadní úpravě. Pro záchranu památné lípy a k zajištění bezpečnosti silničního provozu přistoupil k výstavbě nového tarasu.

„Kořeny této lípy narušovaly stav bývalé opěrné zdi. Obecní úřad v Pasečnici rozhodl postavit novou opěrnou zeď z kamene, který byl dovezen ze Zavlekova u Horažďovic. Stavbu prováděli občané – Josef Hinterholzinger, kameník, Stará Pasečnice čp. 57, a Šimon Kralovec, zedník ze Staré Pasečnice, čp.26, nyní bydlící v Domažlicích, a další občané obce," uvádí oficiální webová stránka obce.

Podle údajů na ní zveřejněných na stavbu nové opěrné zdi v délce 41 metrů bylo třeba 36 tun kamene. Celkové náklady tehdy vyšly na 105 tisíc Kčs.
V Pasečnici se nacházelo celkem šest mohutných starých lip. Do současnosti se zachovaly jen tři, kromě památného stromu ´u Maksů´ ještě v lokalitách ´u Vodkřížů´ a ´u Škarvanů´.

Památnou lípu ve Staré Pasečnici si při svých procházkách neprohlížejí jen místní a turisté, stala se cílem i příznivců geocachingu.

To je aktivita, která kombinuje turistiku s hledáním schránek (kešů) umístěných na různých místech. A právě pasečnická lípa ukrývá jednu z nich.
Ke skrýši je přístup zespodu, z asfaltové cesty.