Muzea, památky a další turistické cíle začínají lákat návštěvníky. Přečtěte si, co nového přináší letošní turistická sezona v našem regionu, a nechte se inspirovat k zajímavým výletům.

Domažlice

Jedním z velkých lákadel letošní sezony v Domažlicích je bezesporu zrekonstruované a znovuotevřené Muzeum Jindřicha Jindřicha. Návštěvníci mají možnost se do něj podívat poprvé po osmi letech.

Stálá expozice je věnována významnému národopisci a muzikantovi Jindřichu Jindřichovi. Jedním z největších lákadel jsou podmalby na skle, které dlouhá léta sbíral. Zmapovány jsou i chodské kroje, keramika, lidový nábytek a také hudba a místní nářečí. Kromě toho se do budovy muzea rovněž přestěhovala Galerie bratří Špillarů.

Samotné Muzeum Chodska v domažlickém Chodském hradu plánuje na letošní sezonu dvě hlavní výstavy. Od 26. května do konce října to budou Domažlické cechy – výstava věnovaná historii řemeslné výroby v Domažlicích. Od září pak půjde o výstavu Po stopách brouka Pytlíka, aneb hmyzí hrdinové knížek Ondřeje Sekory očima entomologa – populárně vědecké zamyšlení doplněné fotkami příslušných druhů hmyzu a zajímavostmi z jejich života. V současné době (až do 11. května) muzeum vystavuje přes třicet pamětních desek, pomníků a plastik, které vznikly v průběhu 130 let v Domažlicích.

Muzeum Chodska i Muzeum Jindřicha Jindřicha jsou otevřeny denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Horšovský Týn

Státní hrad a zámek v Horšovském Týně se v letošním roce zaměří na výročí narození Karla IV.

Od poloviny července bude vystavovat kostýmy a rekvizity z filmů o Karlu IV. (Noc na Karlštejně, Slasti otce vlasti a možná i Hlas pro římského krále).

Zámek navíc připravuje na srpen i unikátní promítání.

„Sehnali jsme čtyři zahraniční filmy o Karlu IV. (tři holandské a jeden německý), které v Česku dosud nikdy promítány nebyly.

Promítání muzikálu Noc na Karlštejně by si pak diváci mohli užít přímo na nádvoří zámku.

Kromě toho nebudou v létě chybět tradiční prohlídky s kastelánem nazvané Jak se co dělá, tentokrát představující zámecké knihovny.

V dubnu je zámek otevřen o víkendech od 9 do 16 hodin, od května pak každý den kromě pondělí (v květnu 9.00 – 16.00, od června 9.00–17.00).

Klenčí

Úplnou novinku mají letos v Klenčí pod Čerchovem. Kromě tamního Muzea J. Š. Baara mohou návštěvníci tuto sezonu poprvé zavítat také do Domu přírody Českého lesa, nově vybudovaného v objektu Staré pošty.

Hlavním tématem expozice je „Proměna krajiny Českého lesa v čase". Provází návštěvníky vývojem krajiny Českého lesa od prvotní kolonizace pohraničních hvozdů, přes barokní venkovská sídla, rozvoj průmyslové výroby, především skla, až po vylidnění obcí v důsledku vytyčení hraničního pásma. Dozvíte se i něco o zaniklých obcích, zhlédnete 3D model, na kterém se promítá proměna krajiny, seznámíte se s různými zvířaty, prohlédnete si i roubenou chatu a velké hnízdo maskota Českého lesa – čápa bílého.
Otevírací doba Domu přírody je od úterý do neděle od 9 do 17 hodin (nyní v dubnu jen od úterý do pátku, víkend po předchozí domluvě).

Kdyně

Muzeum příhraničí ve Kdyni aktuálně zve na výstavu plastikových modelů vojenské techniky, od 14. dubna pak na výstavu obrazů a papírových modelů pro všechny věkové kategorie nazvanou Na velikosti nezáleží. Otevřeno je nyní od pondělí do pátku od 8 do 12 a od 13 do 16 hodin, od května pak až do 17 hodin.

Holýšov

Dům dějin Holýšovska představuje do 22. května výstavu českých flakonů a toaletního skla z 19. a 20. století, v červnu až srpnu pak potěší nejen děti výstavou modelů vláčků. Dům dějin je otevřený od úterý do pátku od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin, od května je pak otevřeno i v sobotu a v neděli od 13 do 17 hodin.

Koloveč

Pro Muzeum řemesel a techniky v Kolovči byla loňská sezona velmi špatná, a proto letos projde velkými změnami.

„Chceme udělat novou expozici o historii keramiky, která bude přímo v našem obchodu, a další doprovodné akce. Snad to pomůže návštěvnost zvednout," doufá majitel muzea Martin Volf a dodává, že dalšími novinkami budou ochutnávky točené Koutské dvanáctky načepované do keramické holby, vědomostní soutěž pro děti s podtitulem „Poznej řemesla".

Kromě prohlídek s průvodcem, které se konají v úterý, ve čtvrtek a v sobotu od 12 do 17 hodin, volných s prohlídkou historické hrnčířské dílny a předvádění práce na hrnčířském kruhu ve stejné dny vždy ve 12, 14 a 16 hodin budou mít návštěvníci také nově možnost vyfotit se u kolovečského mlýna na přemílání starých bab.