Obyvatelé Osvračína by se konečně mohli dočkat čisté a nezávadné vody pro své domovy.

Obec má více než dostatečné zdroje kvalitní vody, až dosud se však nepodařilo najít vhodnou cestu k vybudování vodovodu. V současné době totiž neexistuje dotační titul, který by Osvračínu pomohl výstavbu financovat.

Nyní se nabízí možnost výstavby vodovodu společností CHVAK i bez dotace.

V rámci malé koncese na provozování vodovodu by Chodské vodárny a kanalizace vybudovaly vodovod na vlastní náklady.

Cena díla včetně přípojek by činila cca 18 a půl milionu bez DPH. Obec by do financování vložila ušetřené finanční prostředky i z minulých let ve výši 5 až 6 milionů korun a zbytek by pak CHVAKu splácela po dobu deseti let.

„Je to možnost jak konečně získat vodovod pro naši obec. Připravujeme realizaci tohoto záměru, ale necháme až na nově zvoleném zastupitelstvu, jestli ho podpoří," uvedl starosta obce Milan Strakoš. „Nechceme na poslední chvíli udělat rozhodnutí, které zadluží obec, a pak přenechat následky novému vedení," vysvětlil.

Kromě bytovek, které mají svůj vlastní vrt, získává většina lidí v obci vodu z vlastních studní. Ta však podle rozborů obsahuje vysoký obsah dusičnanů a dalších příměsí a objevují se v ní i bakterie.

„Vodovod se už konečně musí udělat, i když se má obec zadlužit, jde přece o základní vybavenost. Někteří lidé se určitě budou raději držet svých vlastní studní, ale myslím si, že na to časem doplatí," tvrdí obyvatel Osvračína pan J.

Zastupitelstvo totiž podporuje i zřízení přípojek k nemovitostem na náklady obce. Kdo však neplánuje vodu odebírat, tomu obec přípojku neudělá (voda ve slepých přípojkách by měla vliv na kvalitu vody v celém vodovodu). Občané si budou moci nechat vybudovat přípojky i dodatečně, ale už na vlastní náklady, a navíc jedině s povolením od obce či silničářů k rozkopání komunikace.

„Řekl bych, že kromě bytových domů nadpoloviční většina obyvatel je pro vodovod. Rozdávali jsme kvůli přípojkám anketní lístky a ze 114, které se nám vrátily, jich 104 uvedlo, že vodovodní přípojku chce," uvedl starosta Strakoš. „Nahrává tomu určitě i to, jaká byla v letošním roce zima a současné počasí – podzemní vody je málo a stává se, že někde ve studních prostě vodu nemají," poznamenal.

Vodovod je navíc nezbytný pro budovu osvračínské základní a mateřské školy. Nařízení totiž vyžadují, aby ve škole a školce tekla voda z nového vodovodu nejpozději v roce 2016.

Plánovaná výstavba by probíhala většinou formou takzvaných protlaků, takže k výkopům by docházelo v omezené míře. Obecní vodovod by mohl začít fungovat už koncem příštího roku.