Vedení Horšovského Týna každoročně rozděluje finance do programu regenerace objektů, které se nacházejí v městské památkové rezervaci.

V rozpočtu města byla na tento program schválena částka 1 milion korun a Ministerstvo kultury ČR letos Horšovskotýnským přidělilo příspěvek 965 tisíc korun.

Přibližně dvě třetiny tohoto státního příspěvku však letos přijdou vniveč. Město je nevyčerpá.

„Ano, celou přidělenou částku letos nevyčerpáme, což je opravdu škoda," uvedl starosta města Václav Mothejzík.

Do začlenění do programu doporučila totiž Komise MPR původně opravu historické sýpky v zámeckém parku, ze které však nakonec sešlo.

„Plánovala se oprava krovu a krytiny. Šlo o projekt za více než šest milionů korun, ale po provedení mykologického průzkumu se náklady výrazně zvýšily. Ukázalo se, že stupeň zasažení dřevokazným hmyzem a dřevomorkou je výrazně vyšší, než původní projekt počítal," vysvětlil starosta.

Kvůli této změně by se termínově nestihlo výběrové řízení na dodavatele, příspěvek z ministerstva kultury by nestačil a oprava sýpky tímto stylem by se protáhla možná i na dalších pět nebo šest let, během kterých by 'blokovala' další žadatele o příspěvek z programu regenerace.

V původním seznamu akcí regenerace byly zařazeny ještě jeden soukromý objekt a jeden objekt církevní. Žadatelé však odřekli. „Je to opravdu mrzuté, ale seběhly se bohužel takové okolnosti," dodal Mothejzík.

Horšovskotýnský farář Josef Prchal při zasedání zastupitelstva uvedl, že církev měla v plánu výměnu oken, kterou provedla díky finanční pomoci z ciziny v domnění, že město nečerpané prostředky využije. Luděk Thomayer z kulturní komise města zase poznamenal, že nové vedení nevzalo v úvahu usnesení přijatá v rámci rekonstrukce kláštera a kostela, podle kterých měly finance jít právě do opravy klášterního kostela.

Zastupitel Jiří Jánský byl zase toho názoru, že nevyčerpání přibližně 75 procent přiděleného příspěvku svědčí o nedostatečné připravenosti ze strany vedeni města.

Pokud jde o barokní sýpku, která v letošním roce slaví výročí 300 let, stále čeká na vhodné využití. Jsou obavy, že je objekt zamořen škodlivou směsí látek na moření obilí. Dobrou zprávou je, že podle objevené zprávy o měření v roce 2009 jsou výsledky mnohem pozitivnější, než byly před dvaceti lety, a občasné návštěvy sýpky by neměly být zdraví škodlivé.

Záchrana stavby a její využití je i cílem spolku Sýpka 2014, který v Horšovském Týně vznikl v loňském roce.

„Budeme rádi, když se objeví nějaký dobrý nápad využití sýpky, který bude vhodný a především životaschopný," zakončil starosta s tím, že jelikož jde o národní kulturní památku, mohla by být v budoucnu dobrá šance získání dotací na její obnovu.