Řada lidí na Domažlicku, zejména ti žijící v obcích obtěžovaných kamionovou dopravou, závidí našim bavorským sousedům jejich obchvaty. Před časem byl dokončen ten u Furthu im Wald a v současnosti se dostavuje obchvat Waldmünchenu.

„Těžko lze chápat, proč se něco takového dávno nestaví běžně u nás. Říkalo se, že není práce pro lidi, obchvat by je zaměstnal a peníze z daní by šly zpět do státní kasy. O obchvatu Domažlic a Babylonu se celé roky jen mluví," míní senior, pan Zbyněk z Domažlic.

Obchvat Waldmünchenu ulehčí obci, jež má ke svému jménu přídomek Vzdušné lázně. Naopak z jeho otevření mají strach někteří obyvatelé vesnic při silnici od Domažlic na hraniční přechod Lísková.

„Mám silné obavy z intenzivnější kamionové dopravy přes tento hraniční přechod, až bude dokončen obchvat Waldmünchenu a opravená silnice v Klenčí. Myslím si, že spousta kamionů jedoucích do Rötzu bude jezdit právě přes nás, místo přes Folmavu. Pak se tady z toho provozu asi zblázníme a nová silnice dlouho nevydrží, i když – jak to sleduji, ji dělají pěkně z gruntu ," sdělil Deníku jeden z klenečských obyvatel.