Bistro caffe Čerchov, v němž návštěvníky nejvyšší hory Českého lesa obsluhuje od května 2004 Lukáš Němeček, by mělo v budoucnu padnout společně s dalšími objekty, které na Čerchově rozhodně žádnou parádu nedělají.

Městys Klenčí již zadal odborníkovi požadavek na vypracování odhadu, kolik by stála demolice budovy.

„Bistro sice stojí na pozemku městyse, ale objekt je ve vlastnictví Spartaku Klenčí, který se budovy chce zbavit. Sportovci už objekt nechtějí pronajímat, je to pro ně zátěž. Město Domažlice plánuje ve spolupráci s CHKO Český les demolici všech objektů na Čerchově, a to za pomoci dotace na staré ekologické zátěže. Na Čerchově by měly zůstat do budoucna jen dvě věže – Kurzova a vojenská, v níž by mohlo být muzeum. Ještě předtím, než se začne s budovami na Čerchově cokoli dělat, musejí být všechny v majetku Města Domažlic. Odhad si přáli naši zastupitelé, bude sloužit i pro orientaci, za kolik zmíněný objekt včetně pozemku Domažlicím odprodáme," vysvětluje starosta Klenčí Karel Smutný s tím, že odhad by měl být předložen zastupitelům ke konci června. Ti pak mají možnost odhlasovat prodej pozemku a budovy Městu Domažlice.

„Současné nevzhledné armádní budovy bychom chtěli odstranit a ponechat jen věž, ve které by mohla být například restaurace a ubytování," naznačil koncem března Deníku jednu z variant využití Čerchova starosta Miroslav Mach.

Obrátili jsme se telefonicky na Lukáše Němečka, abychom zjistili jeho názor na demolici objektu.

„Syn je na dovolené v zahraničí, vrátí se až v neděli. O zamýšlené demolici ví, snad budou Bistro bourat jako poslední. Zatím sice není nic rozhodnuté, ale myslím si, že by to chtělo postavit na Čerchově něco nového a pak teprve bourat," myslí si Němeček st.

Stejný názor má i námi oslovený obyvatel druhé strany hranice, pro nějž se u nás vžila přezdívka ´pan Čerchov´.

„Jsem velmi překvapen, je to pro mne zcela nová informace. Bistro Lukáš otevíral prakticky stále, dokonce i v zimě o víkendech, a lidé v něm v byli šťastní a spokojení i proto, že mohli vidět zajímavé exponáty jeho ´komunistického muzea´. Myslím si, že nejprve je třeba vystavět náhradní prostory pro bistro. Občerstvení domažlických turistů u Kurzovy věže je příliš malé, aby tam bylo možné obsloužit spoustu návštěvníků, která na Čerchov přichází. Doufám, že se v tomto ohledu udělá rozumné rozhodnutí," myslí si Karl Reitmeier, obyvatel bavorského Lengau, vísky nedaleko Waldmünchenu.

Tento obdivovatel Čerchova, který o něm dokonce vydal knihu – průvodce, se nám svěřil i se svým nápadem.

„Hezké by bylo, pokud by tam vyrostla kopie Pasovského chýše. Myslím si, že staré plány jsou ještě k dispozici. To by byla dobrá náhrada za bistro. Pokud by prošel plán zbourat je bez náhrady, určitě bychom proti tomu protestovali a myslím si, že protesty by se zvedly i na české straně," zakončuje Reitmeier.

Do ´komunistického muzea´ se můžete podívat ZDE