Lidé na Domažlicku netrpělivě čekají na okamžik, kdy bude konečně spuštěn do provozu vysílač na Čerchově, který má regionu poskytnout další televizní programy. Existují však určité dohady.

Jsou mezi nimi i tací, kteří váží cestu na vrchol, aby zjistili, jak práce pokračují.

„Slyšel jsem, že je nějaký zádrhel. Armáda prý nechce vysílací společnosti poskytnout elektřinu pro napájení vysílače. Nevím, co je na tom pravdy, ale mezi lidmi se o tom mluví," uvedl na ulici Deníku muž, který si nepřál být jmenován.

„To by byl pěkný binec, je tam přece Chráněná krajinná oblast Český les! Snad si nemyslí, že tam spustí naftový agregát a budou tam nahoru jezdit cisterny! Jak to chtějí dělat v zimě?" reagoval jeho kamarád.

Obrátili jsme se proto telefonicky na zástupce provozovatele vysílače Multiplexu 4 a poté mu zaslali dotazy: „Vaše firma údajně bude muset vysílač napájet z agregátu, neboť Armáda ČR jí nehodlá poskytnout zdroj elektrického proudu. Obracím se na Vás s žádostí o vysvětlení situace, případně sdělení, zda je znám termín spuštění signálu Multiplexu 4 z Čerchova."

„Předám váš dotaz firmě, která pro nás stavbu vysílače zajišťuje," uvedl při telefonátu Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcasting (DB).

Obratem pak odpověděl písemně: „Tuto lokalitu, kterou pro nás připravuje externí společnost, bychom rádi zprovoznili v tomto roce."

Na odpověď firmy jsme z pochopitelných důvodů spěchali, ale zda jde v případě způsobu napájení vysílače o fámu, jsme se nakonec nedozvěděli.

„To je zatím vše, co k tomu nyní budeme komunikovat," přišel e-mail poté, co jsme zástupce společnosti DB znovu požádali, aby odpověď stavbařů ´popohnal´.

Domažlický deník se obrátil také na Vojenskou ubytovací a stavební správu Praha, která má na starosti bývalou pozorovací věž. Byli jsme však odkázáni na Ministerstvo obrany, na jehož vyjádření čekáme.

Podle zjištění Domažlického deníku má armáda na Čerchově vlastní trafostanici a z ní jdou k budovám elektrické rozvody. Trafostanice je napájena elektrickým vedením od České Kubice.

Po obdržení vyjádření Armády ČR k uvedeným dohadům občanů ohledně napájení nového televizního vysílače budeme naše čtenáře informovat.

Ze stavby televizního vysílače Multiplexu 4 na Čerchově.

DOPLNĚNÍ: Dnes ve 14:21 hodin jsme obdrželi odpověď Tiskového oddělení, Odboru komunikace a propagace Ministerstva obrany České republiky. Najdete ji ve středečním tištěném vydání Domažlického deníku. Čtěte ZDE