„Mám-li být upřímná, tak musím přiznat, že jsem se na post starostky nijak nehrnula. Ale protože nechceme spadnout pod Kdyni a chceme si udržet svoji vesnici a dále ji rozvíjet a zkrášlovat, souhlasila jsem, že se toho ujmu," řekla novopečená starostka Nové Vsi dvaačtyřicetiletá Michaela Šmejkalová.

Je rodačka z Domažlic a v Nové vsi žije už od roku 1988. Kromě jednoho volebního období pracuje v zastupitelstvu od svých dvaceti let.

Michaela Šmejkalová tak nahradila osmadvacetiletou Šárku Nejdlovou, která byla do čela obce zvolená ustavující schůzí nového zastupitelstva 7. listopadu 2014. Ve své funkci však vydržela jen do 7. ledna 2015, kdy podala rezignaci. Do 25. února, než zastupitelstvo zvolilo novou starostku, vedl obec místostarosta Josef Tauer.

Ačkoliv to nová starostka nebude mít jednoduché, protože kvůli svému civilnímu povolání je velmi pracovně vytížená, pustila se do funkce s chutí.

„Věřím, že to bude snazší až se zapracuji. Navíc mám za sebou bývalou starostku Věru Hynčíkovou a samozřejmě také pana Tauera, kteří mi přislíbili, že mne do práce zasvětí. Myslím, že každý, kdo začíná něco nového, má určité obavy, a já na tom nejsem jinak. Z druhé strany je to pro mne velká výzva."

Michaela Šmejkalová nechystá žádné razantní změny.

„Obec byla výborně spravovaná. Já půjdu ve šlépějích svých předchůdců. Budu se stejně jako oni a samozřejmě za jejich pomoci získat co nejvíc dotací, aby naše obec i dál vzkvétala. Prvním mým úkolem bude dotáhnout do konce opravu hasičské nádrže. Potřebujeme také místo, kde bychom se mohli scházet při různých společenských akcích. Pokud se nám podaří získat finanční pomoc, uvažujeme o přístavbě obecního úřadu, kde by vznikla nová, velká společenská místnost," dodala Šmejkalová.