Nad očekávání dobře se ujala sezonní autobusová linka, kterou od června provozuje společnost RDS bus a která spojuje Domažlice s Čerchovem.

„Zejména část z Capartic na vrchol Čerchova je využívána za pěkného počasí hojně,“ konstatoval dispečer Karel Sedlák a pokračoval: „Z kapacitních důvodů jsme nemohli nasadit původně plánovaný malý bus, ale musíme jezdit s větším.“ Šoféry v průběhu sezony začal trápit problém se zhoršující se kvalitou silnice.

„Zvýšeným provozem a povětrnostními vlivy se kvalita cesty k vrcholu Čerchova postupně zhoršuje. Vozy dostávají zabrat,“ uvedl Sedlák.
Poprvé linka vyjela 4. června, v letní sezoně jezdila každou sobotu a neděli a ve dnech státních svátků. Cestující mohou autobus využít ještě během následujícíh dvou víkendů. „Naposledy letos vyjedeme v neděli 25. září,“ potvrdil dispečer.

„Novou službu jsme uvítali, protože umožnila mnoha starším občanům a rodičům s malými dětmi navštívit Čerchov,“ řekl předseda domažlického odboru Klubu českých turistů Petr Matějka.

„Doufáme, že linka bude opět zavedena i v příštích letech,“ vyjádřil své přání.

„Pokud bude zájem o zajištění linky i pro příští rok, bude dobré zauvažovat o zavedení další linky okolo poledne, která by zpět z Čerchova odvezla výletníky z ranního spoje a přivezla by nové. Ti by se vrátili nynějším odpoledním autobusem,“ navrhuje Karel Sedlák ze zkušeností, který on a jeho kolegové nasbírali od cestujících.

Linka Capartice–Čerchov přímo navazuje na spoj Furth im Wald – Domažlice – Waldmünchen a díky ní na Čerchov vyjeli stovky turistů z bavorského příhraničí.

„Zájem Němců byl opravdu veliký. Autobusovou dopravu využili k celodennímu výletu,“ řekl dispečer Sedlák.

Zájem o návštěvu Kurzovy věže na vrcholu Čerchova je je srovnatelný s minulými roky. „Řada návštěvníků na rozhlednu nejde, zejména starší občané se obávají výstupu po 129 schodech,“ uvedl Petr Matějka a dodal: „Sezona ještě neskončila, o sobotách a nedělích bude věž otevřena od 9 do 17 hodin až do konce října. Pak provedeme celkovou statistiku návštěvnosti.“