Přesně 118 stromů nyní nově lemuje trasu budoucí cesty, která jako procházka nádhernou přírodou spojí Horu Svatého Václava s její spádovou obcí Šidlákov.

„Alej jsme nechali nejprve zaměřit. Vybrali jsme do ní ve spolupráci s CHKO Český les stromy několika druhů, takže jsou tu zasazeny javory, buky, duby, jeřáby a jabloně. Zasazeny jsou od sebe zhruba pět metrů daleko a jsou místa, kde ponecháme kolem staré polní cesty původní stromy," vypočítává starosta Hory Svatého Václava David Kraml stromy, které byly vysázeny nad obcí na trase přesahující kilometr.

Dostáváme se kousek nad obec, k dřevěnému křížku, kolem nějž cesta povede kousek lesem a dále mezi lukami.

„Lidé, kteří tu stromy sázeli, byli úplně unešení z výhledu. Bylo nádherné počasí, takže mohli tamhle na kopci spatřit Domažlicko, Haltravu, tamhle zase Holubeč i Tachovsko. Když je hezké počasí, je vidět až na kopce u Železné Rudy," říká starosta s tím, že myšlenka propojit Horu s Šidlákovem je už staršího data. Ale až nyní se ji jemu a zastupitelům podaří uvést v život, a to díky pomoci svazku obcí Mikroregionu Dobrohost, jehož je Hora Svatého Václava členem.

„Chtěli jsme najít cestu nebo okruh, které by bylo možné využívat k procházkám. Obec vlastní ve svém katastru spoustu cest, ale ty zpravidla končí někde na začátku zceleného lánu. Pouze tahle je průchozí a zachovala se, navíc spojí bez problému obě vesnice," říká Kraml ve chvíli, kdy postupujeme kolem řady čerstvě zasázených stromů, u kmene opatřených pletivem zabraňujícím okusu zvěří.

Na místě, odkud je nádherně vidět kostel sv. Václava v Hoře, se zastavujeme u nově osazeného křížku.

„Museli jsme ho přemístit. Stál u cesty vedoucí do Šibanova, ale ta končí v lese a navíc tam začíná jiný katastr. Bohužel mu chyběla vrchní kovová část, kterou jsme museli nechat vyrobit. Většinou se některé části na křížích pozlacují, ale my ho nechali pouze postříbřit, aby tak nebil do očí," podotýká starosta Hory.

Od kříže se podél aleje vydáváme na křižovatku mezi pastvinami. Tam se nám naskytne pohled na nejzápadnější lesy okresu. Vlevo vede polní cesta do Šibanova, naše stezka bude pokračovat vpravo, což ostatně napovídá řada stromů, která s těmi od Hory svírá pravý úhel.

„Tahle bříza půjde pryč, jasan tu zůstane a chceme sem také dát křížek. V současné době je blízko Šidlákova, neboť tamní občané ho odtud zachránili, takže se sem slavnostně vrátí. Uvažujeme i o zřízení posezení. Do té doby nás však čeká ještě spousta práce s odstraňování náletů od staré cesty," uvažuje.

Zatímco se snažíme rozhlížet ve čtvrtečním nepříliš vlídném odpoledni, kdy je na stéblech trav, šípcích i větvích stromů a keřů patrná námraza, jen pár desítek metrů od nás se pasou srny, jako by nám chtěly vynahradit to, že výhled nám znemožňuje mlha.

„Vybrala jste si špatný den, kdy není vidět. Já osobně už se moc těším, až bude celá stezka Šidlákov – Hora upravená. Pak bude stačit za naší obcí využít další trasu krásnou přírodou, která vás zavede mimo silnici až do Drahotína," zakončuje starosta Kraml.