Podle odborníků je právě nejvhodnější doba na výměnu letních pneumatik za zimní.

„Už čtrnáct dní máme plné ruce práce s přezouváním aut. Zatím se však netvoří velké fronty a zákazníci nemusejí čekat dlouho,“ uvedl Jan Pauler majitel domažlického Pneuservisu Pod Dubinou s tím, že sám si své osobní auto přezul už před třemi týdny.

Podle pracovníků servisu je situace každý rok téměř stejná. První návaly jsou s prvními podzimními plískanicemi. Pak zájem opadne a první sníh přinutí k přezutí pneumatik i ty, kteří mají dost času.

„Přezouvání na poslední chvíli je každoroční problém. Řidiči by si měli uvědomit, že vyměnit letní pneumatiky je potřeba v době, kdy teplota klesne na pět až sedm stupňů Celsia. Podzimní mlhy a spadané listí je velice nebezpečná kombinace. Jezdit na letních a v mnoha případech i sjetých pneumatikách je v tomto období velice nebezpečné a často dochází k zbytečným nehodám,“ dodal Pauler.

„Já na poslední chvíli nečekám nikdy. Nechám si auto přezout v klidu, bez front a první sníh a s ním spojené nepříjemnosti se mně tím pádem vyhnou,“ řekl Deníku Milan Noska z Domažlic.

S výměnou letních pneumatik za zimní by na poslední chvíli rozhodně neměli čekat lidé, kteří jsou na svém autě denně závislí. Výkyvy ranních a odpoledních teplot a počasí ve výše položených místech mohou být velice zrádné a nezodpovědné řidiče mohou nepříjemně zaskočit.