V Nemanicích si pro tento případ pořídili vlastní záchytné zařízení, o něž se stará pracovník obce, což se ukázalo jako prozíravé. Jako první v nemanickém ´útulku´ skončila fena se štěnětem, již kdosi letos v lednu v lese u Nemanic přivázal ke stromu a štěně zoufale pobíhalo okolo.

„Štěně se nám podařilo po dlouhé době umístit a hlídá na Lískové. O fenku by měl zájem náš zaměstnanec, co se o ni stará, ale musí pro ni vybudovat zázemí, neboť vlčák potřebuje větší výběh. Předtím to nešlo, neboť měl svého psa, toho mu však přejeli," říká starosta Ivan Bartošek.

Kromě této dvojice se potulovali po Nemanicích ještě další dva psi.

„Jednalo se o hladkosrsté pinče, snad otec se synem nebo starší a mladší sourozenec. O ty se ihned postaral náš další zaměstnanec, neskončili v zařízení, ale ubytoval je doma u sebe," líčí starosta.

Neobává se, že poté, co z kotce zmizí i fena, bude toto zařízení nevyužité?

„Chtěl bych docílit toho, abychom u nás vybudovali společný útulek pro všechny obce z okolí. Mohl by sloužit například pro obce Postřekov, Klenčí, Chodov a Trhanov, které podobné zařízení nemají. Myslím si, že pro region by to bylo potřebné a hlavně přínosné, a to nejen v případě vyhozených nebo zatoulaných psů. Stává se, že majitel umře a pes po něm zbyde. A nejbližší útulek mají až Domažličtí na Valše," myslí si ohledně využití kotců starosta Bartošek.