Třetí ročník extrémního závodu jednotlivců se odehraje o velikonoční sobotě od 9 hodin na náměstí Míru v Poběžovicích.

„Můžete se těšit na sportovní výkony, při kterých si závodníci sáhnou na dno svých sil, a přátelskou atmosféru v historickém centru města Poběžovice,“ láká Martin Kopecký ze Sboru dobrovolných hasičů Poběžovice, kteří závod organizují.

Kapacita závodu je již naplněna a na start náročného závodu se letos postaví 31 borců. Soupeřit budou ve dvou věkových kategoriích – do 30 a nad 30 let.

Kůrovec. Ilustrační foto.
V Chodské Lhotě zničil kůrovec obecní les

Hasiči budou muset nejprve rozvinout dlouhé hadice, poté překonat dvoumetrovou bariéru, následně uštědřit čtyřicet ran kladivem, snést dva barely naplněné vodou po schodech, vyběhnout po schodech až na ochoz nad městským kulturním a informačním střediskem a tam vytáhnout lano se zátěží.

Poté ještě každý závodník bude muset přesouvat figurínu pomocí takzvaného Raitekova úchopu a nakonec smotat dvě hadice, uložit je do bedny, napojit proudnici na stříkačku a proběhnout cílem.

Celkovým vítězem se vloni stal opět Antonín Rendl z SDH Česká Kubice s časem 3.36,91. V kategorii do 30 let zvítězil Pavel Kouřík z SDH Díly. Oba dva hasiči se budou snažit tituly obhájit i letos.

Za rekordní účasti téměř čtyř set běžců se v Bělé nad Radbuzou uskutečnil 19. ročník Bělské pětky. Z vítězství se těšil Martin Frei.
FOTO: Devatenáctý ročník Bělské pětky vyhrál Martin Frei

Chodská liga v disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije) bude pokračovat soutěžemi Železný hasiv v České Kubici (13. května), Tlumačově (20. května) a Pařezově (19. srpna).

Náměstí bude uzavřeno Kvůli konání Poběžovického železného hasiče bude od pátečních 17 hodin do sobotních 17 hodin uzavřeno náměstí Míru v Poběžovicích pro průjezd a stání motorových vozidel. Jedná se o příjezd od ulice Šandova (tzv. myší díra), hlavní vjezd na náměstí, stání před budovou bývalé spořitelny, vjezd na náměstí od MKIS, stání vozidel podél domů na náměstí a stání vozidel pod schody u informační cedule pod obecním úřadem.