Na start náročného závodu se postavilo 18 borců. Ti museli nejprve roztáhnout dvě dlouhé hadice, překonat dvoumetrovou stěnu, snést ze schodů dva kanystry vody, vyběhnout po schodech až na ochoz nad městským kulturním a informačním střediskem, tam vytáhnout do výše 5 metrů na laně dvě hadice, pak celkem šestkrát převalit devadesátikilovou pneumatiku a nakonec smotat dvě hadice, uložit je do bedny a proběhnout cílem.

Závodníci byli rozděleni do  věkových kategorií do 30 a nad 30 let.

V kategorii do 30 let startovalo 12 závodníků a v kategorii nad 30 let 6.
Závod ovládl Antonín Rendl z SDH Pelechy, který se časem 4.10,5 stal  celkovým vítězem Železného hasiče 2014.

„Moc se mi to líbilo. I když se jednalo o první ročník, laťka byla nasazena velmi vysoko. Já osobně bych na takto připraveném závodě vůbec nic neměnil,“ nechal se slyšet Rendl, který  patří mezi velmi zkušené závodníky. Minulý týden se už po desáté stal vítězem výstupu na domažlickou věž.

Že se jednalo o velmi náročný závod, potvrdil i jednatel pořádajícího sboru Martin Kopecký. „Osobně jsem se závodu nezúčastnil, ale zkusil jsem si ho nanečisto. Přiznám se, že bych to celé nedal. Bylo to opravdu náročné. Je třeba aby měl člověk výbornou fyzičku a výdrž,“ řekl Kopecký s tím, že ze soutěže, která se v Poběžovicích konala poprvé, chtějí udělat tradici.

„Chceme, aby se závodníci pokoušeli překonat čas, který Tonda Rendl vytvořil. Určitě to nebude nic snadného. Vítěz mladší kategorie a celkově druhý nejlepší závodník Martin Kopecký zůstal za Rendlem o 1,2 sekundy a třetí  Robin Bureš měl ztrátu 5,8 sekundy,“ dodal Kopecký.