Z Vraního vrchu na 31. kanálu vysálá tzv. přechodová síť v novém vysílacím systému DVB-T2.

Přechod na nový standart je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 použity pro mobilní datové sítě 5G. Diváci, kteří mají televizor nebo set-top-box schopný přijímat signál v novém standardu, tak nově naladí 14 stanic komerčních provozovatelů - Prima, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Barandov, Kino Barrandov, Barrandov Family, Barandov Plus, Óčko, Óčko Gold, Óčko Expres, TV Noe a Šlágr TV.

„Další stanice by měly postupně přibývat,“ slibuje mediální zástupkyně Českých radiokomunikací Petra Miterová.

„Máme novou televizi, tak se těším na filmový kanál Prima Max, který jsme dosud nechytali,“ uvedl Jan Herman z Poběžovicka.

Dosud byly z Vraního vrchu k dipozici první a druhý multiplex v první generaci DVB-T se čtyřmi programy České televize (chybí ČT:D/art) a stanicemi Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Ty samozřejmě vysílají v původním standardu i nadále.

Protože by ke konci roku měl přestat vysílat Regionální multiplex 7 z Čerchova, který obsahuje všechny programy České televize ve vysokém rozlišení, měl by kanál ČT Déčko a ČT art přibýt na vysílači Vraní vrch.
„Pozemní vysílání využívá zhruba 60 % domácností v ČR a je to jediná platforma, která je pro diváky bezplatná. Souběžné vysílání umož-ní domácnostem se na nový vysílací standard připravit. Lidé nyní nemusí nic řešit, protože stávající DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020. Diváci tak mají čas na nákup nového přijímače až do tohoto roku, čímž mají prostor pro přirozenou obměnu svých televizorů. Pokud si však domácnosti budou pořizovat z jakéhokoli důvodu nový televizní přijímač nyní, měl by to být takový, který podporuje nový standard vysílání DVB-T2 / HEVC,“ poradila Miterová.

Slavnost na Tanaberku
Kostel na Tanaberku slavil 300 let od dokončení