Ve středu byly obě stavby slavnostně otevřeny za přítomnosti představitelů Plzeňského kraje a dalších hostů.

Komunikace v Hlohové byla už delší dobu ve špatném stavu a po zimě se tudy nedalo téměř jezdit.
Stavba úseku dlouhého 1,52 km byla zahájena v červenci 2012 společně s budováním vytoužené obecní kanalizace.

„Musím poděkovat zhotoviteli, všem zúčastněným a také občanům Hlohové za jejich trpělivost," uvedl starosta obce Jiří Čapek.

Kraj prostřednictvím Správy a údržby silnic Plzeňského kraje přispěl na opravu komunikace částkou 23,5 milionu korun (z toho je dotace z EU 16 milionů korun). Samotná obec Hlohová na autobusové zastávky, obruby, kanalizace a místní komunikace dala úctyhodných 17,5 milionu korun.

„Popravdě to tady bylo během stavby hrozné. Ty otřesy, co jsme zažívali – máme chalupu přímo u silnice a když kolem projížděl válec, tak se nám třásly i hrnky v kredenci," popsal obyvatel Hlohové Václav Šimka. „Teď to tu ale vypadá moc pěkně. Bohužel je škoda, že chodníky neudělali asfaltové, ale jen ze štěrku,"dodal.

Zbrusu novou 800 metrů dlouhou silnici si už užívají i obyvatelé Krchleb. Tam vjely stroje už před dvěma lety kvůli výstavbě kanalizace za více než 30 milionů korun a následného silničního průtahu.

Samotný průtah vyšel na přibližně 18 milionů. Plzeňský kraj investoval do oprav 16 milionů korun (z toho byla dotace z EU 14 milionů) a město Staňkov do zastávek, obrub a kanalizace 2,4 milionu korun.
Silnice v Krchlebech nebyla opravena už desítky let, byla plná výmolů a termín její rekonstrukce byl oddálen již několikrát.

„Konečně bude průjezd Krchleb bezproblémový a nově zrekonstruovaný průtah si budou užívat nejen řidiči, ale hlavně obyvatelé obce, kterým přinese především bezpečnost," uvedl náměstek hejtmana pro oblast doprava Jaroslav Bauer.

Starosta Staňkova Alexandr Horák kromě slov díků také poznamenal, že průtah Krchleb je završení desetiletého úsilí.

„Už v roce 2003 se začalo pracovat na rekonstrukci silnice ze Staňkova až na konec domažlického okresu na Zelený háj. Začalo se ve Staňkově rekonstrukcí Nádražní ulice, následovala Rašínova ulice, úsek mezi Staňkovem a Krchlebami a mezi Krchlebami a Zeleným hájem. Průtah obcí Krchleby byl tím posledním, nejnáročnějším článkem," vysvětlil.

Krchlebští si kromě průtahu užívají i nové cesty v obci, v příštím roce pak budou dodělány zbývající chodníky.

Silniční průtahy v Hlohové i Krchlebech realizovala firma STRABAG.