VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na pekáčích brzy zavoní svatomartinská husa

Domažlicko – Příští týden přijede svatý Martin na bílém koni, Chodsko si bude pochutnávat na husách, zelí, knedlících a koláčích. Zkuste pár receptů.

8.11.2015
SDÍLEJ:

Svatomartinská husa v Chodské chalupě.Foto: Deník/ Stanislav Šebek

Svatý Martin je za dveřmi. Ve středu 11. listopadu by měl přijet na svém pověstném bílém koni, restaurace na Domažlicku ale už nyní připravují svá svatomartinská menu. Chybět nesmí husa, zelí ani svatomartinské víno nebo koláče.

Na Chodsku byl svátek svatého Martina totiž vždy spojovaný nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením a poutí.

Martinskou pouť budou obce slavit příští neděli a vůbec největší oslavy na Domažlicku jsou tradičně v Klenčí pod Čerchovem, kde stojí kostel zasvěcený sv. Martinovi.

Tradicí nejen v Klenčí bylo pozvat na posvícení příbuzné a přátele. Ti, kdo zvali, často přinesli koláče a notovali:

„Náši vás zkazujú pjekně pozdravuvát ha máte k nám, kmůtře s kmůtrú, v neděli přijít na náše posvícení."

Před ním musela být každá chodská ves a každé stavení jako ze škatulky vyčištěno, umyto, zameteno, vybíleno a uklizeno.

V kostelech se konala mše svatá, k obědu bývala o svatomartinském posvícení většinou polévka a na stole nemohla samozřejmě chybět ani dobře vykrmená a upečená martinská husa, nejčastěji se zelím a bramborovým knedlíkem.

Peklo se také svatomartinské pečivo – rohlíky s rozinkami a kulaté koláče s tvarohem, povidly a s rozinkami. Na Chodsku se dělal i pokrm zvaný pálenec.

Recepty:

Svatomartinská husa po staročesku:

Staročeská husa
Suroviny: 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, kmín, 2 hrsti nasekané petrželové nati
Postup: Husu dobře prosolíme i zevnitř. Vycpeme jí cibulí nakrájenou na větší kousky, pokrájenou petrželovou natí a třemi oloupanými, jádřinců zbavenými a na čtvrtky pokrájenými jablky. Před pečením husu pokmínujeme a kůži propícháme vidličkou. Husu přikryjeme alobalem a pečeme minimálně dvě hodiny (nejlépe 3 hod) při 180 až 200 °C. Po celou dobu pečení husu podléváme výpekem. Po dvou hodinách husu odklopíme a dopékáme do růžova.

Staročeské zelí
Suroviny: 1 hlávka zelí, 2 cibule, 60 g sádla, kmín, med či cukr, ocet, sůl
Postup: Najemno nakrouhané zelí podlijeme vodou a vaříme bez pokličky. Mezitím si na části sádla orestujeme 1 cibulku, kterou přidáme do zelí. Vše osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Druhou cibulku orestujeme na zbytku sádla. Když je sklovitá přidáme med nebo jen cukr, který zkaramelizujeme, pak přidáme dvě lžíce hladké mouky a vytvoříme sladkou cibulovou jíšku, jíž zelí zahustíme. Necháme ještě chvilku přejít varem. Zelí dochutíme trochou octa.

Husa na ovoci:

Suroviny: jedna husa, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 4 špetky soli, 3 špetky saturejky, 100 g loupaných mandlí, snítka rozmarýnu, 3 špetky pepře, 250 g čerstvého špenátu, 2 hrnky sušeného ovoce (meruňky, jablka, hrušky, švestky)
Postup: Troubu předehřejeme na 250 °C. Odstraníme nadměrný tuk a kůži a krční dutinu. Husu propícháme vidličkou, zvláště na nohou a hrudi, kde je hodně tuku. Osolíme a opepříme dutinu i povrch husy. Do dutiny vložíme část meruněk, švestky, kousky jablka, hrušky (podle chuti). Svážeme nohy, aby držely tvar. Husu vložíme do pekáče prsní stranou dolů. Podlijeme vodou asi na jeden centimetr. Stáhneme teplotu a pečeme asi 40 minut. Husu otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 30 minut. Husu ještě jednou otočíme a pečeme deset minut. Mezitím smícháme hořčici, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a saturejku. Marinádou potřeme husu a dopékáme asi 50 minut. Na rozpálené pánvi orestujeme zbytek meruněk a mandle. Husu vyndáme z trouby, necháme vcelku nebo nakrájíme na plátky. Ozdobíme ovocem s mandlemi a snítkou rozmarýnu. Přílohou může být špenát.

Husí játra s mandlemi:

Suroviny: 50 g loupaných mandlí, špetku mletého pepře, dvě špetky soli, 5 hřebíčků, 10 polévkových lžic husího sádla, jedna husí játra
Postup: Očištěná játra prošpikujeme spařenými a oloupanými (a na čtvrtky nakrájenými) mandlemi. Pak do nich ještě zapíchneme hřebíčky a nakonec je osolíme a opepříme. Sádlo rozpustíme (musí ho být tolik, aby byla játra zakrytá) a játra v něm pomalu dusíme doměkka. Až jsou měkká, necháme je v sádle i vychladnout a ztuhnout. Podáváme/mažeme studená.

Svatomartinské koláče:

Suroviny: Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 1 kostku droždí, špetka soli, 1/4 l mléka, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, lžíci husího sádla, máslo a 1 vejce na potření. Náplň: 400 g povidel, oloupané mandle na ozdobu. Drobenka: 150 g másla, 100 g cukru krupice, 150 g hr. mouky

Postup: Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijeme mléko a rozpuštěné vlahé sádlo. Ze surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, které necháme asi 40 minut kynout. Těsto rozdělíme 20 menších bochánků a do každého vytlačíme důlek na náplň. Koláčky potřeme rozmíchaným vejcem, naplníme povidly, ozdobíme půlkami mandlí, posypeme drobenkou utvořenou z uvedených surovin a pečeme při 180 °C, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Pálenec:

Suroviny: 300 g suchého hrachu, 100 g másla, moučkový cukr, sůl, pepř

Postup: Hrách zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin nabobtnat. V pekáčku rozpustíme máslo, promícháme s okapaným hrachem, osolíme, opepříme a v troubě pečeme do měkka asi 40 minut při 180 °C. Po upečení poprášíme moučkovým cukrem.

Autor: Stanislav Šebek

8.11.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Opustili nás.

Opustili nás

Mladý řidič havaroval v Borovici.

Mladý řidič havaroval v Borovici, před jízdou pil

Veteráni zamíří do serpentin pod Korábem

Domažlice – Již tuto sobotu, 19. srpna, pořádá Veteran car club Domažlice 43. ročník mezinárodní Jízdy spolehlivosti historických vozidel. Přestože je určena pouze pro automobily a motocykly do roku výroby 1955, pořadatelé obdrželi téměř 140 přihlášek českých i německých zájemců o start.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Nezletilá dívka měla 2,2 promile

Domažlice – V úterý před pátou hodinou ráno přijali domažličtí policisté oznámení o tom, že na schodech před domažlickým barem sedí žena, která není schopná mluvit, jen heká a nereaguje.

FOTO: U Hostouně se střetly tři osobní vozy

Hostouň - Záchranáři ve středu ráno zasahovali u dopravní nehody 3 osobních automobilů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení