Vedení Domažlic přišlo letos nově s nápadem, že by na novoroční ohňostroj ve městě mohli finančně přispět sami obyvatelé, pokud by si přáli delší a zářivější podívanou.

Loňský pět a půl minuty trvající ohňostroj vyšel na 35 tisíc korun. Stejnou částku na něj město vyčlenilo i letos, zároveň však lidem nabídlo možnost přispět.

„Pokud by ti, kdo kupují zábavní pyrotechniku, chtěli raději přispět na tento profesionální ohňostroj, mohou letos náš rozpočet ještě o něco navýšit," vysvětlil starosta Miroslav Mach.

„Věříme, že se tento nápad ujme a alespoň zčásti se tak předejde nepořádku, hluku a případným zraněním z používání amatérské pyrotechniky v ulicích města během posledních dnů roku," zmínila mluvčí domažlické radnice Kristýna Kolbecková.

Na Novoroční ohňostroj však podle finančního odboru nakonec přispěli pouze dva dárci. Jedním z nich přitom bylo Sdružení pro město Domažlice, které je ve vedení města. To přispělo pěti tisíci. Druhý dárce se pak rozhodl věnovat radnici na ohňostroj 333 korun.

Ohňostroj ve městě pravidelně připravuje pyrotechnik Ferdinand Zima. Na ten minulý bylo použito 150 kilogramů pyrotechnického a pomocného materiálu. Diváci viděli barevné motýlky, kokosové palmy, ohnivé draky, různobarevné miny, pyroblinkry, ohnivé vějíře, padající zlaté vrby, stříbrný vítr a další škálu efektů. Celkem bylo 765 ran, některé efekty vylétly až do výše 150 metrů.