Trvalý problém znamená v obci spadající správou pod Obecní úřad Meclov skupina obyvatel, již lze nazvat nepřizpůsobivými občany. Nepomáhají prý ani návštěvy policie.

Pálení všeho možného

Skupina si v Jeníkovicích žije vlastním životem a neplacení obecních poplatků, zejména za odvoz odpadu, je údajně to nejmenší. Průběžně totiž zakládají oheň, při němž hoří plasty a dým zamořuje široké okolí.

„Mám tam s nepřizpůsobivými občany trvale problémy. Jezdí tam policie, jezdí tam i hasiči. Hasiči uhasí požár, policie zjistí přestupek. Nezaplatí ani pokutu hasičům, byl jsem u toho, když chtěl hasič vymoci 200 korun. Dotyčný prohlásil: Já nemám. Hasič mu doporučil, ať si půjčí v rodině, načež se mu dostalo odpovědi: Mně nikdo nepůjčí. Navíc zakládají také černé skládky," předesílá meclovský starosta Zdeněk Martínek.

Na svéráznou skupinku obyvatel jsou všichni krátcí.

„Štve mě, že tito lidé nic nezaplatí, platíme to my všichni, to mně bere dech. Každých čtrnáct dní, nebo tři neděle – podle toho, jak se zadaří – tam musí jezdit hasiči nebo policie. Jsou to prostě lidi, kteří tam bydlet chtějí, ale zneužívají toho. Jim se žije dobře," míní starosta.

Hasiči již jezdí takzvaně poslepu

Hasiči zpravidla vyjíždějí do Jeníkovic tehdy, když skupinka obyvatel založí – samozřejmě ne na vlastním pozemku, oheň.

„Pálí všechno. Zapálí stará auta, pálí sedačky a sbírají z nich konstrukce, pálí i nárazníky a pneumatiky. Vozí lakovaná okna ze staveb, já nevím, kdo jim to dává. Přivezou auto starých dřevěných oken, sklo vymlátí a zbytek pálí. Lidi okolo nemůžou ani dýchat," popisuje dění v Jeníkovicích.

Policie už Jeníkovice také dobře zná

Policisté vyjížděli za poslední tři čtyři měsíce do Jeníkovic opakovaně. Kvůli čemu?

„V šesti případech se jednalo o pálení plastů, jednou řešili v Jeníkovicích občanské soužití a ve dvou případech kvůli rušení nočního klidu. To bylo v jednom případě údajné, stejně tak jeden případ ohlášeného pálení plastů. Policie přijela a už nic nezjistila," sdělila Deníku z policejních statistik domažlická mluvčí Dagmar Brožová.

Ostatní obyvatelé se bojí a raději mlčí, nebo mluví anonymně

„Jo, to je tady na denním pořádku. Ale nebudu k tomu nic říkat, ani jméno po mně nechtějte, nechci s nimi nic mít, natož nějaké nepříjemnosti," potvrzuje jeden z těch, kteří vlastní v Jeníkovicích nemovitost.

Divit se mu ani nelze, neboť počátkem léta policie řešila v obci občanské soužití.

„Urážejí lidi, sprostě jim nadávají. Výraz ´co čumíš´, patří mezi ty mírnější. Když řeknou sousedovi ´My ti ten barák zapálíme´ a policie s tím nemůže nic dělat, protože se zatím nic nestalo, není z tohoto problému cesta. Je to šílené! Stále čekáme, kdy se něco stane. To je ještě horší, než to pálení, kvůli kterému voláme policii a hasiče, telefonujeme na životní prostředí. Policie tam může až na základě ohlášení nějakého přestupku. Sousedka dotyčných lidí měla o sebe dokonce takový strach, že chtěla ochranu od policie, neboť jí vyhrožovali zabitím. Je to začarovaný kruh," konstatuje starosta Martínek.