Na zdravotnické zápolení přijeli na domažlické Sokoliště zástupci devíti základních škol regionu a víceletého gymnázia. Do bojů v mladší kategorii (I. stupeň) zasáhlo 10 týmů, ve starší o dva méně.

„Počet hlídek je menší než v loňském roce. Přičítám to všeobecnému poklesu zájmu o první pomoc. Děti mají dnes zájmy úplně jinde, baví je hlavně počítače, pokud pominu extrémy, kdy se shlukují v partách po parcích a ´drogují´. Věci, které by mohly pomáhat, je asi dělat nebaví. Je to tragédie, nelíbí se mi to," řekl nám svůj názor vedoucí soutěže Vojtěch Dvořák.

Navzdory této kritice se na okrese najdou na školách ti, kteří dokáží žáky zaujmout a dovést je až na soutěž hlídek mladých zdravotníků. Pyšní mohou být v domažlické škole Msgre B. Staška, Masarykově ZŠ ve Kdyni a Základní škole v Bělé, které do klání nasadily po třech týmech, po dvou pak školy z Horšovského Týna a Holýšova.

„I když je hlídek míň, zaplaťpámbů zájem trvá. Dokud budou ve školách lidé, kteří žáky ke zdravotní výchově povedou, bude to jedině dobře. Menší zájem je i o tábory se zdravotnickou tématikou, ale je to asi hlavně otázka financí," uvažuje profesionální zdravotnice Hana Hrušková, členka Výkonné rady Oblastního spolku Českého červeného kříže v Domažlicích.

Hlídky si musely poradit s různým zraněním

Hlídky I. stupně musely při soutěži zvládnout devět stanovišť, jejich starší kamarádi pak o dvě více.

„Musejí si poradit s mozkovou komocí spojenou s odřeninou čela, ošetřením opařenin na hrudníku, obličeji a krku i zlomeninou předloktí. Musejí také ukázat, jak by podali první pomoc člověku, který masivně krvácí ze zápěstí a dalšímu, který sice dýchá, ale je v bezvědomí," vyjmenoval část úkolů pro mladší žáky vedoucí soutěže Dvořák.

O něco složitější pak měli úkoly jejich starší kolegové z 6.-9. tříd.

„Ti musejí zvládnout ošetření osoby, která se topila, je v bezvědomí a navíc nedýchá. Dále předvést, jakou I. pomoc by poskytli při infarktu myokardu, štípnutí včelou do jazyka a jak by postupovali v případě poleptání kyselinou. Čeká je i ošetření úrazů jako například odřenin, zlomenin či dlaně propíchnuté pletací jehlicí," doplňuje Dvořák.

Nutno říct, že zranění na figurantech důmyslně namaskovali Pavel Fait s kolegyní Paulovou a některá vypadala tak důvěryhodně, že by se slabším povahám mohlo udělat špatně. Děti si však se všemi úskalími soutěže více či méně poradily.

Ze soutěže hlídek mladých zdravotníků. Namaskovaná znamení působila velice opravdově.

Kdo obstál nejlépe

Nejvíce štěstí přálo v mladší kategorii týmu ZŠ Msgre B. Staška. „Celý rok se naši žáci připravovali ve Zdravotnickém kroužku. Výsledkem jsou dvě medailové pozice žáků 1. stupně, což je výborné. Žákyně II. stupně na medaili nedosáhly, jejich snaha však určitě nebyla marná," zhodnotila učitelka Olga Kolářová.

„První pomoc jsem se naučil od paní učitelky Milsimerové, taky jsem ještě kdysi chodil do kroužku mladých hasičů," řekl nám Miloš Černohorský, vedoucí vítězného týmu II. stupně.

„Jsem nesmírně šťastná, že se to konečně podařilo. Beru za to děti do cukrárny," připojila Milsimerová.

Zítra bychom měli vítězným týmům moc držet palce, neboť je čeká krajská soutěž.

Celkové výsledky soutěže mladých zdravotníků

I. stupeň (maximum 500 bodů): 1. DO Msgre B. Staška (437 bodů), 2. Holýšov (424), 3. DO, Msgre B. Staška (423), 4. Horšovský Týn (406), 5. Kout (396), 6. Bělá B (386), 7. Bělá A (366), 8. Kdyně A (345), 9. Hostouň (342) a 10. Kdyně B (317).


II. stupeň (maximum 800 bodů): 1. DO, Komenského 17 (778 bodů), 2. Bělá (769), 3. Holýšov (759), 4. Gymnázium J. Š. Baara (746), 5. Mrákov (720), 6. Horšovský Týn (681), 7. Kdyně (674) a 8. DO, Msgre B. Staška (630).

Vítězný tým I. stupně. Stali se jimi žáci ZŠ Msgre B. Staška Domažlice, tým ve složení Pavla Ledvinová, Kateřina Suchá, Kristýna Rettová, Lucie Šrámková, Michaela Husníková a Štěpánka Čadková. Na snímku s učitelkou Olgou Kolářovou.

Podrobné výsledky

Ze soutěže hlídek mladých zdravotníků.