Vedení Horšovského Týna uvažuje o zavedení kamerového sytému, který by ve městě dohlížel na nepořádné občany, vandaly, případně i na osoby páchající závažnější trestnou činnost.

„Důvodem je hlavně nepořádek ve městě a drobný vandalismus. Hodně se nám stává i to, že u kontejnerů na tříděný odpad lidé vyhazují věci, které tam nepatří," vysvětluje místostarosta David Škopek s tím, že část těch, kteří se nezodpovědně zbavují odpadu, by mohlo odradit samotné vědomí, že je sledují kamery.

Na projektovou dokumentaci k vytvoření kamerového systému vyčlenilo vedení města v rozpočtu na letošní rok 20 tisíc korun.

„Nyní se provádí studie, abychom věděli, v jakých číslech se budeme pohybovat. Ve vytipovaných lokalitách nejen v centru města by mohlo být až mezi dvaceti a třiceti kamerami," podotkl místostarosta.

Obyvatelky Petra Janovcová a Zdeňka Bírová nápad vítají. „Proč ne, určitě to pomůže došlápnout si na ty, co tu dělají bordel. Každou chvilku je někde převržená popelnice, něco urvaného nebo počmáraného. Slušný lidi mít obavy nemusejí," shodly se obě seniorky.

Další občan Marek Schejbal poznamenal, že by kamery neměly chybět hlavně v zámeckém parku. „Tam řádí vandalové v jednom kuse, scházejí se tam feťáci. Ten je zapotřebí pořádně ohlídat. Navíc strážníci na celé město podle mě moc nestačí, tak když jim kamery pomůžou, proč ne?" řekl.